Vesti

Bez detalja o razgovoru: Lajčak i Vučić danas u Beogradu

Foto: Tanjug

17. 10. 2022. / 17.16

Vučić sa Lajčakom: Odgovorno i ozbiljno kao i uvek

Nije dato saopštenje sa današnjeg sastanka predsednika Vučića i specijalnog predstavnikom EU za Dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Imajući u vidu ranije prakse, trebalo bi da se i danas razgovaralo o sličnim temama kao u petak u Prištini između Lajčaka i Kurtija

S.P
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom EU za Dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Umesto saopštenja o rezultatu razgovora, o sastanku se zna samo na osnovu predsednikove kratke objave na Instagram profilu.

"Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Miroslavom Lajčakom o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine. Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava“, napisao je Vučić.

Lajčak je sastanak sa Vučićem imao nakon što se u petak sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Tada je medijima rečeno da su teme sastanka bile nastavak započetih razgovora na inicijativu francuskog predsednika Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, zatim pitanje energetike, i druga aktuelna pitanja u dijalogu Beograda i Prištine.

Imajući u vidu ranije prakse tokom posete Lajčaka Beogradu i Prištini, slične teme trebalo bi da su bile na stolu i Beogradu.

Mnogo više o dijalogu Beograda i Prištine ali i svim pritiscima na Srbiju Vučić je govorio tokom ceremonije Bezbednosno informativne agencije (BIA). Rekao je da niko ne preti njemu lično, već "celoj našoj zemlji i njenom opstanku“. Ocenio je i da je glavni grad Srbije poput Kazablanke, jer "kada su tu gosti iz Rusije, otkrivaju se oni iz zapadnih službi koji ih prate u stopu i isto kada su tu ljudi sa Zapada, prate ih sa istoka“.

On je ocenio kako bi, i da Srbija sutra uvede sankcije Rusiji, za pet dana to ne bi bilo dovoljno da ona bude "na pravoj strani istorije, jer ta strana istorije bi rekla – odrecite se Kosova".

Vučić je objasnio da bi, ako bi Srbija pristala da prizna Kosovo od Zapada dobila obećanje o "malom poklonu", a kad na to ne pristane onda se o njoj govori da je "na drugoj strani istorije".

Lajčak je boravio u Beogradu i Prištini uoči prvog novembra kada bi trebalo da istekne rok za preregistraciju srpskih vozila sa severa na "KS“ tablice. Takođe, ovih dana istekao je i rok, početak oktobra, za dogovorenu implementaciju energetskih sporazuma.

S.P./FoNet/ N1 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu