Vesti

Foto: Branislava Kostić

Aktivisti na Šodrošu: Živim zidom protiv kineskih radnika

Aktivisti poručuju da se neće pomeriti iako je došla interventna policija u opremi za razbijanje demonstracija. Neki od njih su privedeni. Krivce za potencijalnu ekološku katastrofu vide u nestručnoj gradskoj upravi Novog Sada na čelu sa Milošem Vučevićem

S.P
Nekoliko desetina aktivista okupilo se u utorak rano ujutru na Šodrošu u blizini Novog Sada, kako bi sprečili početak izgradnje gradilišta koje je država poverila kineskoj kompaniji "CRBC“ za novi most preko Dunava.

Oko lokaliteta je formiran živi zid kako bi se sprečilo da kineski radnici postave ogradu oko gradilišta. Aktivisti poručuju da se neće pomeriti, iako je na došla interventna policija u opremi za razbijanje demonstracija. Za kineske radnike imaju samo jednu "Go home“ (Idite kući).

Foto: Branislava Kostić

Kako prenose lokalni mediji, radnici kineske fabrike "CRBC“ došli su jutros oko šest časova sa radnim prslucima kako bi nastavili izgradnju mosta, a nakon toga aktivisti su započeli protest i od tada ih sprečavaju da rade. Na društvenim mrežama širi se snimak hapšenja aktivista. Na jednom od njih vidi se kako više policajaca pokušava da savlada i uhapsi jednu ženu.

Okršaj građana i policije počeo je kada je policija počela da legitimiše okupljene aktiviste, ali ne i radnike kineske firme. Do eskalacije je došlo kada je jedan od radnika zamahnuo čekićem na aktivistkinju.

Foto: Branislava Kostić

Kako prenose mediji sa lica mesta situacija je napeta. Građani se odupiru i ne veruju da će policija nasilno razbiti proteste jer "nisu njihove plate toliko velike da bi gazili građane". Dok je jedna aktivistikinja za televiziju N1 izgovarala te reči, policijac u kordonu je više puta šutnuo.

Već nekoliko meseci aktivisti na različite načine pokušavaju da spasu lokalitet Šodroš, gde je još u junu počelo uklanjanje drveća. Aktivisti iz "Survivor kampa“ su "živi zid“ oko planiranog mesta izgradnje formirali samo dan nakon što su neformalno obavešteni da će jake policijske snage omogućiti  domaćoj  kompaniji Milenijum tim da nastavi proces deminiranja Kameničke ade kako bi se pripremio teren za gradnju.

U ponedeljak su aktivisti poručili da će, ako treba, svojim telima braniti svako drvo. "Jasno je da je jedini razlog moć ove mašine da do 50 centimetara u dubinu sve pred sobom uništi i sravni sa zemljom za vrlo kratko vreme, kompletan biljni i životinjski svet koji joj se nađe na putu“, poručili su aktivisti.

Smatraju da su glavni krivci za ekološku katastrofu u najavi čelnici Grada Novog Sada na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

S.P./021/N1

 

Ćitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu