Beograd

Foto: Vranjske

21. 10. 2022. / 18.04

Natalija Stojmenović: I SNS i SPS da se izjasne šta misle o Šapiću

Gradska vlast je osujetila planove opozicije da zakaže vanrednu sednicu za smenu gradonačelnika tako što je za utorak zakazala redovnu sednicu Skupštine grada

Nakon što je prekjuče održan sastanak opozicije na kojem je dogovoreno da se podnese zahtev za vanrednu sednicu skupštine grada o smenjivanju Aleksandra Šapića, iz pokreta Ne davimo Beograd uvereni su da bi, u slučaju pokretanja mehanizama za smenu prvog čoveka grada, opozicija u Beogradu bila ujedinjena.

Inicijativi za smenu Šapića sa mesta gradonačelnika, koju je pokrenula Stranka slobode i pravde nakon navoda istraživačkih medija da je objekat u njegovom vlasništvu na Bežanijskoj kosi nezakonito legalizovan, priključile su se i ostale opozicione stranke, međutim, izostao je stav Dveri, Zavetnika i Nove demokratske stranke Srbije.

Odbornica pokreta Ne davimo Beograd Natalija Stojmenović  za nedeljnik "Vreme“ pojašnjava zašto stranke desnice još uvek nisu dale podršku obezbeđivanju 37 glasova koji su potrebni za zakazivanje sednice.

"Na taj sastanak su pozvane sve opozicione odborničke grupe iz grada. Neke naše kolege iz drugih opozicionih grupa su na dan sastanka imale obaveze u Narodnoj skupštini, pa smo zaključili da je to razlog zbog kog se nisu pojavili na sastanku. Iz razgovora smo stekli utisak da bi oni podržali pokretanje mehanizma za zakazivanje vanredne sednice", rekla je Stojmenović, dodajući da je na sastanku opozicije postignut dogovor o zajedničkom zalaganju da se u narednom periodu zakaže pomenuta sednica.

Bez obzira na to što će im, čak i u slučaju da se opozicija ujedini, oko izglasavanja nepoverenja Šapiću i dalje nedostajati dva glasa za realizaciju opoziva, naša sagovornica kaže da je cilj pokretanja ovih mehanizama skretanje pažnje na probleme sa kojima se glavni grad suočava otkako je Aleksandar Šapić na njegovom čelu.

"Ta rasprava svakako treba da se povede. Pokretanje institucije sazivanja sednice je najbolji instrument da pokrenemo priču o tome šta Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije rade u Beogradu i koliko je ovaj grad nefunkcionalan. Potrebno je pokrenuti ove mehanizme kako bi SNS i SPS mogli da se izjasne šta misle o tome što gledamo u prethodnih sto dana, otkako je Šapić došao na mesto gradonačelnika i otkako je Nikola Nikodijević postao predsednik Skupštine", podvlači Stojmenović.

Nikodijević je preduhitrio opoziciju i za utorak, 25. oktobra, s početkom u 11 časova, zakazao redovnu petu sednicu Skupštine grada na čijem dnevnom redu nije  smena Aleksandra Šapića. Kao formalni razlozi za zakazivanje sednice navode se usvajanje statuta novoosnovanih preduzeća i produženje v.d. mandata za četiri direktora preduzeća kojima je istekao mandat.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu