Politika

Foto: Henryk Niestroj on Pixabay

21. 10. 2022. / 20.13

SSP: Pod hitno pustiti grejanje Beograđanima

Mada temperatura noću pada ispod 10 stepeni, grejna sezona još uvek nije počela, pa Grad štedi na grejanju, a građani plaćaju struju da se ne bi smrzavali. Ko ima centralno grejanje, plaća duplo, a deca u školama sede u hladnom

Već šest dana se Beograđani smrzavaju u svojim domovima zato što su tako odlučili gradonačelnik Aleksandar Šapić i njegovo gradsko veće, koji su građane Beograda uskratili za već plaćenu uslugu, ocenio je danas u saopštenju beogradski odbor Stranke slobode i pravde.

"Zahtevamo da se pod hitno pusti grejanje Beograđanima i da se računi smanje za period od 15. oktobra do početka grejanja“, poručuju iz SSP-a, jer "ako postoje energenti, kako su nas obavestili Aleksandar Šapić i direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, zašto se maltretiraju građani i deca koja iz hladnih domova ujutru odlaze u još hladnije škole“.

Ocenili su da neko treba da im javi da to što je napolju sunce, ne znači da je u stanu toplo, jer se građani ne greju od pogleda u vedro nebo.

Grad štedi – građani plaćaju

Odluka Grada da početak grejne sezone odloži za 15 dana dovela je mnoge naše sugrađane u situaciju da se okrenu drugim izvorima energije kako bi zagrejali svoje domove.

"Temperatura uveče pada na sedam stepeni, deca mi se smrzavaju. Primorani smo da se grejemo na struju, iako plaćamo centralno grejanje koje je Grad odlučio da nam uskrati. To znači da ću zbog navodnih mera štednje koje gradska vlast sprovodi ja morati da plaćam cenu kroz veću potrošnju električne energije“, požalio se portalu nedeljnika "Vreme“ nezadovoljni sugrađanin.

I u Kragujevcu ista priča

Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom utvrđeno je da tople probe počinju 1. oktobra i da traju do 10. oktobra. Pet dana kasnije, 15. oktobra, bilo je predviđeno da zvanično počne grejna sezona, međutim, zbog mera štednje koje sprovodi gradska vlast, do toga još uvek nije došlo.

Kragujevački odbor Stranke slobode i pravde apelovao je u petak da gradonačelnik pod hitno promeni odluku i počne isporuka toplotne energije u jutarnjim i večernjim satima, kada su niske temperature, jer se građani smrzavaju.

"Nemojte se kriti iza odluke direktora, zna se da je odluka urađena po vašem nalogu", poručili su iz SSP-a i dodali da je svaka vlast u obavezi da svojim građanima pruži što kvalitetniju uslugu, a ne da je uskraćuje i na taj način ugrožava zdravlje svojih sugrađana.

"Danas imamo situaciju da su nam stanovi građana, vrtići, škole, fakulteti, domovi zdravlja, javni objekti i ostali korisnici uskraćeni za uslugu toplotne energije", ističu iz SSP, uz napomenu da se nikada do sada nije dogodilo da kasni početak grejne sezone.

D.P./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu