Novi ministar

Ministar za ljudska i manjinska prava: Tomislav Žigmanov

Foto: Printscreen RTV

23. 10. 2022. / 21.07

Tomislav Žigmanov: Hrvat u srpskoj Vladi

U izveštajima o novoj srpskoj Vladi, hrvatski mediji istakli su da je izbor poslanika DSHV za ministra za ljudska i manjinska prava iznenađenje. Predsednik Vučić je imao isti komentar

"Ovo je pretpostavljam za vas iznenađenje, pripadnik hrvatske nacionalne zajednice u našoj zemlji“, prokomentarisao je danas predsednik SNS-a Aleksandar Vučić saopštavajući da će resor za ljudska i manjinska prava voditi predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Tomislav Žigmanov je na parlamentarnim izborima u aprilu osvojio mandat u Parlamentu kao predstavnik DSHV i manjinske koalicije "Zajedno za Vojvodinu –Vojvođani“.

Rođen je u Tavankutu, njegov diplomski rad na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odsek filozofija ocenjen je desetkom, predavao je u srednjoj ekonomskoj školi u Subotici, zatim na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Politikom je počeo da se bavi 1991. godine.

Hrvatski mediji danas nisu propustili da primete da je Vučić izabrao Hrvata za svoju Vladu.

“Vlada Srbije biće proruska, Hrvat iznenađenje, a zagovornik ‘srpskog sveta‘ uzima tajnu službu”, naslov je "Jutarnjeg lista“,  “Kako je Hrvat Žigmanov stigao do mesta u srpskoj vladi u kojoj više neće biti Vulina” pita se "Večernji list“.

I izveštaj Hrvatske radio televizije  o novom sastavu Vlade Srbije počeo je informacijom o Žigmanovu, pod naslovom “Vučić objavio sastav vlade, Žigmanovu resor ljudskih i manjinskih prava”.

Kako se navodi na sajtu HRT, “ministar Gordan Grlić Radman danas je u telefonskom razgovoru u ime Vlade RH čestitao predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu, predloženom kandidatu za ministra za ljudska i manjinska prava u novoj srpskoj vladi”.

“U svetlu dosadašnjeg rada i predanosti u zastupanju i unapređenju prava Hrvata u Vojvodini, ministar je istakao uverenje da će zalaganje ministarskog kandidata doprineti osnaživanju položaja Hrvata u Srbiji”, piše HRT.

Tomislav Žigmanov je na svom Tviter nalogu zahvalio na ukazanom poverenju i obećao da ono neće biti iznevereno. Istakao je da je to "priznanje i za njegovu stranku, za dosledno zalaganje za društvenu pravednost, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji.“

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu