Politika

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

24. 10. 2022. / 17.41

Ministar informisanja Mihailo Jovanović: Od Pošte do medija i telekomunikacija

Od nagrađivanog inženjera više može da se očekuje u oblasti telekomunikacija, a manje što se tiče položaja medija i medisjkih sloboda na koje iz godine u godinu upozorava Evropska komisija

Mihailo Jovanović dolazi na čelo Ministarstva za informisanje i telekomunikacije koje je izdvojeno iz Minstarstva kulture.

Novo lice u trećoj Vladi Ane Brnabić, docent dr Mihailo Jovanović diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, kao "jedan od najbolјih studenata u generaciji“. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj. U periodu od 2014. do 2016. godine kao član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije doprineo je ostvarivanju “najbolјeg rezultata poslovanja u istoriji Pošte“. Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu Predsednika Vlade.

Premijerkin čovek

Za portal nedeljnika "Vreme“ predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izrazio je svoju sumnju u odluku Vlade da se za nadležnog za informisanje postavi Jovanović. "Ovde je očigledno da je on više postavljem za telekomunikacije, a najviše mi se čini da je kabinet premijerke potpuno preuzeo oblast informisanja. On je, koliko vidim, premijerkin čovek, ona ga je postavila i za direktora e-Uprave“, kaže Bodrožić.

Mislio je da će na čelo Ministarstva informisanja biti postavljen neko ko je ivolrviran u novinarsku profesiju, zato što se informisanje izdvojilo iz Ministarstva kulture i zato što je u poslednjih tri-četiri godine postojalo dvovlašće u medijskoj oblasti jer je na medijskoj strategiji i na usklađivanju srpskih zakona i mehanizama sa evropskim više radio kabinet predsednice Vlade, i to ne mnogo uspešno.

"Mi još uvek nismo konkretno čuli sta Mihailo Jovanović misli, šta planira i koliko je uopšte upoznat sa problemima u našoj oblasti i kako misli da ih rešava. Na osnovu njegove struke reklo bi se da će informisanje ostati u zapećku i da opet možemo da čekamo da se neko od tih ljudi koji su nadležni za našu oblast prvo upoznaju sa situacijom, pa dok svare sve ovo što imamo na dnevnom redu, a kasni se po svakom pitanju, može proći i godinu dana, zato mi je i čudno sve to“.

Nagrađivan inženjer

Jovanović je član Inženjerske komore Srbije sa licencama odgovornog projektanta i odgovornog izvođača telekomunikacionih mreža i sistema. Dobitnik je nagrade Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Vlade Republike Srbije 2002. godine.

Pored osmišlјavanja, razvoja i implementacije kompletno novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgradnje regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, neke od referenci Jovanovića u oblasti elektronske upravu su: uspostavlјanje prvih kvalifikovanih sertifikacionih tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata i vremenskih žigova u Republici Srbiji, uspostavlјanje centralnog sistema elektronskih matičnih knjiga, kao i projekti "Bebo, dobrodošla na svet“, prijavlјivanje građana za besplatne akcije i trgovanje hartijama od vrednosti, prijavlјivanje građana u postupku podnošenja zahteva za restitucijom i tehničko-tehnološka podrška građanima u procesu digitalizacije TV signala.

Potiče iz porodice poznatih srpskih lekara. Sa ponosom ističe suprugu i dva sina.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu