Politika

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

25. 10. 2022. / 20.07

Treći ekspoze Ane Brnabić: I Kosovo, i EU, i Rusija

Predstavljajući ciljeve svoje treće vlade mandatarka je ponovila sve ono što je Aleksandar Vučić već mnogo puta rekao, a što su iz različtih uglova napadali poslanici i sleva i zdesna, a najorginalniji je bio poslanik PUPS-a koji je usred svega toga tražio dekriminalizaciju lakih droga

"Кroz tri ekonomska paketa za podršku privredi i građanima tokom pandemije, investirali smo blizu devet milijardi evra, kako bismo sačuvali radna mesta, produktivnost i konkurentnost kompanija u Srbiji, a pre svega mikro, malih i srednjih preduzeća", rekla je Ana Brnabić osvrćući se na rezultate svoje druge Vlade pre nego šzt će preći na ciljeve treće

Dičila se visokim nivoom investicija stranih kompanija, infrastrukturnim projektima koji su realizovani ili započeti, reformom pravosuđa koja je, bar na referendumskom papiru, sprovedena…

Kao apsolutni prioritet nove Vlade mandatarka je navela energetiku, odnosno "novu energetsku politiku Srbije". Pažnju je posvetila i zelenoj energiji, dualnom obrazovanju, ulaganju u nauku ali i implementaciji programa "Srbija 2025“.

Srbija će nastaviti da ide svojim evropskim putem, obećala je Brnabič jer preko 65 posto stranih investicija u Srbiju dolaze iz zemalja članica Evropske unije, a preko 70 procenata srpskog izvoza se plasira u EU, i, uopšte, iz EU dolaze donacije za škole pa sve do gerontoloških centara.

Ali će, ništa novo nije rekla u tom trenutku još uvek mandatarka, Srbija i dalje održavati sveobuhvatne i prijateljske odnose sa Rusijom i svim drugim zemljama u interesu Srbije i njenih građana.

Što se Kosova tiče, ponovila je sve što je mnogo puta rečeno.

Kontra ekspoze Boška Obradovića

Uledila je očekivano burna rasprava u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ocenio je da je predložena Vlada Srbije neozbiljna i preskupa, da je njen pravi mandatar predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i da je za ovih 10 godina "sve manje izvornih naprednjaka u Vladi Srbije".

On je svoje izlaganje, koje je nazvao "kontra ekspozeom", počeo čestitkom na tome što Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar nisu u Vladi Srbije, jer su, kako je ocenio, odgovorni za mnoge propuste.

Nakon što je iskritikovao gotovo sva kadrovska rešenja Obradović je poručio novim minstrima da ako hoće da bude "srpska vlada", a ne kolonijalna uprava, moraju da prihvate da se ne smeju potpisivati sporazumi da Kosovo uđe u Unesko, da se ne uvode sankcije Rusiji, da se usvoji Rezolucija o genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH.

Založio se šef Dveri i za uzdizanje ćirilice, uvođenje veronauke kao obavezanog predmeta, da se država brine o haškim pritvorenicima, da se prekinu evropske integracije i da se umesto Otvorenog Balkana predloži "srpski mini šengen".

Šta bi sa rušenjem u Savamali

Šef poslaničke grupe Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo Radomir Lazović je rekao da ovi ljudi, ministarke i ministri, ne zaslužuju njihovu podršku. Pojedinačno je nabrojao kakvu su sve štetu na svojim prethodnim funkcijama Srbiji naneli novi ministar privrede Rade Basta i građevine i infrastrukture Goran Vesič

Državne organe je ponovo pozvao da utvrde ulogu Siniše Malog u rušenju Savamale, te naglasio da je ovo i inače samo još jedna Vlada Aleksandra Vučića, a da su sve imale dalekosežne i katastrofalne posledice, te da je vrh države duboko upleten u organizovan kriminal.

Za dekriminalizaciju marihuane

Šef poslaničke grupe PUPS – solidarnost i pravda Stefan Krkobabić pohvalio je i podržao ekspoze Ane Brnabić a onda je izneo svojui deju: "Moja ideja, ideja naše poslaničke grupe je da moramo da idemo u pravcu dekriminalizacije lakih droga po ugledu na Portugal. Portugalski princip kaže da dekriminalizacija podrazumeva da ukoliko posedujete količinu nekog narkotika koji 10 dana može da služi za ličnu upotrebu nećete završiti u zatvoru". Nije isključeno da će zbog ove ideje Ujedinjeni penzioniri dobitinovi podmladak.

Dojučerašnji koalicioni partner Dragan Marković Palma ga je zbog toga žestoko iskritikovao.

D.P./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu