Region

Korupcija svugde oko njega: Andrej Plenković

Foto: Edvard Susak/Foto Tanjug/Foto Hina

26. 10. 2022. / 19.47

Hrvatska: Optužnice i hapšenja ministara Andreja Plenkovića

Zbog zloupotrebe novca iz evropskih fondova na optužnici se nalaze četiri hrvatska ministra iz Vlade Andreja Plenkovića. Od 2016. do danas čak 17 ministara smenjeno je zbog korupcije ili sumnje na korupciju. Dok slični i teži oblici kriminala među najvišim državnim zvaničnicima u Srbiji ostaju samo tema za pojedine medije, institucije u Hrvatskoj zaista rade svoj posao

S.P
Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske (USKOK) u sredu je i zvanično podigao optužnicu protiv bivših ministara u Vladi aktuelnog premijera Andreja Plenkovića. Radi se o bivšem ministru građevine Darku Horvatu, potpredsedniku Vlade ispred srpske partije SDSS Borisu Miloševiću, Tomislavu Tolušiću i Josipu Aladroviću.

Kako je saopštio USKOK, oni su u "dva kraka istrage“ osumnjičeni zbog nezakonitosti sa dodelom podsticaja odnosno subvencija u oblasti privrede.

Nezavisne institucije

Sredinom februara rano ujutru uhapšen je tada aktuelni ministar građevine Darko Horvat, nakon što je policija po nalogu USKOK-a pretresla njegovu kuću. Tereti se zbog zloupotrebe novca iz evropskih fondova dok je bio na čelu Ministarstva poljoprivrede. Tom prilikom uhapšen je i Boris Milošević.

Predsednik Vlade Hrvatske, kome se ne po prvi put bivši i aktuelni ministri terete za zloupotrebe, kratko je prokomentarisao da je o potvrdi optužnice obavešten, pa će sada opozicija "skakati po tome“.

"Ovo je sad stvar Državnog tužilaštva, videćemo šta dalje. Ovo nije nikakav teret za vladu, niko od njih nije u vladi“, rekao je Plenković. Ipak, ocenio je da je optužnica dokaz da institucije rade sa jednakim aršinima za sve i da su USKOK i DORH stoprocentno nezavisni.

Sistemka korupcija u HDZ-u

Šef hrvatskog opozicionog SDP-a Peđa Grbin ocenio je da se ovako nešto još nikada nije dogodilo u hrvatskoj politici. "Ovo je apsolutni presedan. Četiri ministra u jednom danu optuženi su za udruženi poduhvat. A nisu jedini“.

Iz opozicije podsećaju da je čak 17 ministara smenjeno za vreme mandata Andreja Plenkovića, što zbog sumnje što zbog same korupcije i poručuju da "riba uvek smrdi od glave“.

Korupcionaške afere ne prestaju da potresaju HDZ. Nakon skandala u INI, za koji mnogi u Hrvatskoj veruju da se nije mogao desiti bez znanja HDZ-a, slobode je lišen još jedan njihov visoki funkcioner, donedavno saborski zastupniki  bivši HDZ-ov načelnik Segeta Donjeg Vinko Zulin.

Nakon što su novinari poput Vlade Matijanića godinama izveštavali da je Zulin nemilice trošio javni novac po krčmama i restoranima, on se sada zvanično tereti da je kao načelnik opštine u blizini Trogira oštetio opštinu sa 2530 stanovnika sa ukupno 425 hiljada kuna za "privatne ručkove i večere“. Osim toga, svom tridesetogodišnjem sinu Marinu Zulimu dao je u koncesiju pomorsko dobro "za aktivnost potpuno nepovezanu sa zakonskom definicijom koncesije“.

U utorak su iz HDZ-a saopštili da imaju "nultu toleranciju“ na korupciju, a ipak uoči sednice stranačkog Predsedništva poručuju da "nijednog gradonačelnika i načelnika“ kao stranka ne mogu kontrolisati, jer su oni sami sebi šefovi kao ljudi koji su direktno izabrani na neposrednim izborima.

Dok slični i teži oblici kriminala među najvišim državnim zvaničnicima u Srbiji ostaju samo tema za pojedine medije, institucije u Hrvatskoj zaista rade svoj posao.

S.P./Index.hr/Telegram.hr

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu