Kosovo

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

27. 10. 2022. / 8.46

Gabrijel Eskobar: Treba odložiti preregistraciju vozila na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da preregistracija u registarske tablice sa oznakom RSK (Republika Kosovo) počinje 1. novembra i da odlaganja više neće biti. SAD i EU su pozvale Kosovo da taj proces odlože za 10 meseci

Specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobio odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država, Evropske unije i država Kvinte da se period preregistracije vozila građana srpske nacionalnosti na kosovske tablice produži za 10 meseci.

Eskobar je već jednom dao sličnu izjavu, nakon čega je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je preregistracija već jednom bila odložena, da odlaganja više neće biti i da će od 1. novembra vozila svih građana Kosova, tj. Srba, morati da imaju registarske tablice sa oznakom RSK (Republika Kosovo).

"Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije i njenog specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka", rekao je Eskobar u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

Ponovio je da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Kosova i Srbije i ukazao na mogućnost da bi javnost uskoro mogla biti upoznata s njom. "To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija, a mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Brisel. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope", kazao je Eskobar.

U dijalogu između Beograda i Prištine  u kome je posrednik Evropska Unija SAD ne učestvuju, ali ga podržavaju.

"Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija dve vlade, u vezi sa suštinom toga mogla biti angažovana javnost", rekao je Eskobar, te da je stav Amerike da Kosovo mora postati deo Evropske unije i mora biti integrisano u evroatlantske strukture, a da bi se to dogodilo Vašington očekuje da Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka priznaju njegovu nezavisnost.

Jer: "Putevi ka priznanju i evropskim integracijama su zacrtani. To je dijalog koji predvodi Evropska unija. Zbog toga sam konstantno ohrabrivao Vladu Kosova da to shvati ozbiljno, da se pošteno angažuje i da razmatra rešenja koja mogu podrazumevati neki kompromis, a na kraju – priznanje nezavisnosti i intergracije su ključni“.

Srbija će biti zu Srbe na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje da li će posle 31. oktobra krenuti oduzimanje vozila Srbima na KiM koji ih nisu preregistrovali, rekao da se ne može očekivati reakcija međunarodne zajednice jer će svi u Kvinti reći da su protiv, te da su tražili od Prištine odlaganje, ali da je Kurti bio protiv, pa da će to takoproći.

"Teško vreme predstoji za naš narod i bilo bi sumanuto da sada predviđam bilo šta. Bićemo uz Srbe na KiM koji su pokazali da ne žele da slušaju ni Kurtija, ni druge, već sebe i svoju savest, žele da se poštuju njihova prava", rekao je Vučić.

Naglasio je ponovo i da su na severu KiM, uprkos svemu što preduzima Priština, samo dve od 7000 osoba preregistrovale svoja vozila.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu