Vesti

,

27. 10. 2022. / 16.41

600 beba dobilo je običan rastvor umesto vakcine BSŽ: Propust učinjen zbog pakovanja

Torlakove BSŽ vakcine koje su se ranije davale bebama u GAK „Narodni front“ pakovale su se drugačije nego bugarske koje se sad daju. Direktor GAK je ponudio ostavku, ali je novoizabrana ministrka zdravlja Danica Grujičić nije prihvatila. U GAK-u kažu da je važno što slučaj nije zataškan

U Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front“ u Beogradu, 600 novorođenih beba primilo je fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine.

Ubrzo nakon ove vesti, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je povodom navoda da je u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) "Narodni front“ 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, danas saopštilo da je formiralo predmet i uputilo policiji zahtev za prikupljanje obaveštenja.

Novoizabrana ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da je "došlo do greške jedne tehničarke u apoteci koja je mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama“, a u "Narodnom frontu“ su za Euronews rekli da je "grešku napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovn u svojoj profesiji, a koja je bila zadužena na vakciše bebe tokom septembra“.

Bugarska vakcina koja se sada koristi u porodilištu drugačije se primenjuje nego Torlakova koja je ranije korišćena. Za Torlakovu vakcinu BSŽ se i rastvor i aktivna supstanca pakuju u istu kutiju, dok se za bugarsku pakuju odvojeno.

"Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala“, rekli su u "Narodnom frontu“.

Ministarka Grujičić je rekla da su "deca bezbedna. Nije se zakasnilo sa vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina.“

Protiv medicinske sestre je pokrenut disciplinski postupak. Direktor GAK "Narodni front“ ministarki je ponudio ostavku, ali je ona nije prihvatila.

Određena su tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba, i napravljen je spisak beba koje će u narednim mesecima dobiti vakcinu.

U "Narodnog fronta“ kažu i da je pre svega najvažnije da bebe ni jednog momenta nisu bile ugrožene, ali i da je dobro što slučaj nije zataškan.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu