Kosovo

Nije podlegao pritisku: Aljbin Kurti

Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu

28. 10. 2022. / 18.51

Proces preregistracija počinje 1. novembra: Kurti odbio zahtev SAD i EU

Uprkos izričitom zahtevu SAD, EU i država Kvinte, vlada Aljbina Kurtija je odbila da pomeri rok za preregistraciju vozila u vlasništvu Srba na RKS tablice

Vlada Kosova odlučila je na sednici u petak da će od 1. do 21. novembra Srbima koji nisu preregistrovali svoja vozila na "RKS" – "Republika Kosovo“ – tablice biti izricane opomene, potom će se novčane kazne izricati do 21. januara, kada se definitivno poništavaju stare registracije, prenosi "Telegrafi“.

Premijer Aljbin Kurti je tako odbio da zahtev Sjedinjenih Američkih država, Evropske unije i predstavnika država Kvinte, koji su tražili pomeranje primene ove odluke za 10 meseci.

Na sednici vlade odlučeno je da će od 21. januara do 21. aprila Srbi moći da koriste "probne tablice“, a posle toga na Kosovu više neće biti dozvoljene druge registarske oznake osim "RKS". Kurti je rekao da ta odluka predviđa redosled postepenog pooštravanja sankcija, odnosno da će tri nedelje biti izricane samo opomene onima koji ne sprovedu odluku o zameni tablica, preneo je Kosovo onlajn pisanje portala Telegrafi.

Specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prethodno je ekplicitino tražio od Kurtija da se preregistracija odloži za 10 meseci da bi se izbege tenzije I smanjila opasnost od izbijanja sukoba.

Isto su od kosovskih vlasti tražili i Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i portparol EU Peter Stano.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu