Dijalog Beograd-Priština

Auto tablica sa Kosova.03.2008. foto:Igor Salinger

Foto: Igor Salinger

29. 10. 2022. / 10.43

Preregistracija na Kosovu: Razočaranje i najave žestokog odgovora

Stejt Department je u petak uveče izrazio razočaranje odlukom Vlade u Prištini da ne odloži preregistraciju vozila u vlasništvu Srba na RSK tablice za deset meseci. SAD pozivaju da se ta odluka preispita. Srpka lista najavljuje žestok odgovor, a premijerka Srbije je srećna što Srbija za predsednika ima Aleksandra Vučića jer je on „najjači“ 

S.P
Bez obzira na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i država Kvinte, vlasti u Prištini odbile su da produže rok za preregistraciju vozila na RKS tablice. To znači da će Srbima sa severa koji odbiju da preregistruju svoja vozila na tablice sa oznakom "Republika Kosovo" od 21. novembra biti izricane novčane kazne, a od 21. januara poništavaće se "nezakonite“ tablice koje trenutno poseduju Srbi na severu.

Iz Stejt Departmenta su u petak uveče saopštili da su razočarani odlukom Vlade u Prištini. Pozivaju ponovo da se odluka preispita jer je "produženje vremenskog okvira u interesu da se postigne napredak u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbija“.

Ipak, SAD su i stava da Kosovo ima pravo da primeni režim registarskih tablica poput ovog, koji jeste u skladu sa Briselskim sporazumom.

Kako je saopšteno iz Stejt Departmenta, Beograd i Priština trebalo bi "hitno i fleksibilno“ da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizovanim odnosima – "usredsređenog na uzajamno priznavanje“.

Žestok otpor srpskog naroda ili poraz

O odluci vlasti u Prištini oglasili su se i predstavnici Srpske liste, koji sede u kosovskog Vladi kao predstavnici srpskog stanovništva na Kosovu. Poručuju Kurtiju "jasno i nedvosmisleno“ da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za "žestok odgovor i otpor srpskog naroda“. "Nikakve ukore i druge kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaje Srbija nećemo dozvoliti“.

Opozicione srpske partija na Kosovu zaključuju da su Srbi sa Kosova, ni prvi, ali ni poslednji put, ostavljeni na cedilu. Iz Narodne stranke za Kosovo i Metohohiju poručuju da je ovakva odluka vlasti u Prištini "još jedan u nizu poraza i signala za uzbunu“. Smatraju da bi vlasti u Beogradu morale da preciziraju šta će tačno učiniti za odbranu dostojanstva svojih sugrađana.

U petak uveče oglasila se i premijerka Srbije. Ona je u opuštenoj atmosferi, sa harmonikašem u pozadini objavila na svom profilu na Instagramu fotografiju sa predsednikom Srbije i kratko napisala "Srećna što ga imamo! Najjači na svetu“.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da se Srbima sa Kosova sprema pakao. "Može vuk sto puta da se presvuče u jagnjeću kožu, nikoga neće ubediti da je ćud promenio“, naveo je Petković i dodao da Kurti sanja da "pokori srpski narod“, što mu Beograd nikad neće dozvoliti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je u međuvremenu da je pozvao gradonačelnike sa severa Kosova na sastanak da bi razgovarali  o plaćanju energenata na severu, ali i o registarskim tablicama, prenosi "Gazeta ekspres“.

S.P./KoSSev/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu