Dijalog Beograd-Priština

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

1. 11. 2022. / 8.41

Kosovo: Od danas opomene za sve koji voze sa KS tablicama

Od danas će se na Kosovu izdavati opomene svim vlasnicima vozila sa srpskim, za kosovske vlasti nelegalnim, registarskim tablicama, da preregistruju vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice. Za tri nedelje sledi faza kažnjavanje, pa zatim oduzimanja takvih vozila. Iz Srpske liste kažu da će „odgovor srpskog naroda biti žestok“ 

S.P
Kao što je to najavljeno u petak, kosovska policija u utorak 1. novembra počinje sa primenom prve faze odluke o registarskim tablicama. Od danas će najpre izdavati opomene svim vlasnicima vozila sa srpskim, za kosovske vlasti "nelegalnim“ registarskim tablicama sa oznakom. Uz opomenu, Srbi sa severa dobiće i zahtev da se obrate nekom od centara za registraciju vozila, kako bi svoje registarske tablice zamenili sa novim "RKS“ (Republika Kosovo) ablicama.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svećlja pozvao je još jednom građane koji poseduju tablice "PR“, "KM“, "GL“, "UR“, "PE“, "DA“ i "ĐA“ da ih preregistruju i "uspešno završe ovaj proces koji direktno doprinosi javnoj bezbednosti, bezbednosti saobraćaja i vraćanju zakonitosti“. "Ohrabrio“ je  građane da ne ostanu "taoci političkih interesa i kriminalnih grupa“.

Iako je Svećljija objavio kako će ukor za vozače sa srpskim registarskim tablicama izgledati, ostalo je nejasno ko će sprovoditi ove opomene i kasnije kazne.

Tri faze

Bez obzira na zahteve EU i SAD da se primena odluke o "RKS“ tablicama produži za još deset meseci, kosovska Vlada je to u petak definitivno odbila. Umesto odlaganja, vlasti u Prištini odlučile su da odluku sprovedu u tri faze.

To znači da će vlasnici vozila sa "nelegalnim“ tablicama, tj. Srbi sa Kosova, do 21. novembra dobijati opomene da preregistruju vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice, od 21. novembra biće kažnjavani sa 150 evra, a od  21. aprila 2023. vozačima koji nemaju registarske tablice kakve su propisale kosovoske vlasti vozila će biti oduzimana.

Kako prenose kosovski mediji, uoči početka primene prve faze, na mostu između severnog i južnog dela Mitrovice stacionirana je Specijalna jedinica Kosovske policije. Još uvek nije jasno da li se radi o redovnoj "mobilnoj patroli policije“ ili ta jedinica ima veze sa početkom primene odluke o registarskim tablicama.

Iz Srpske liste u petak su saopštili da će odluka Aljbina Kurtija o kažnjavanju Srba koji poseduju "legalne i legitimne tablice“ biti povod za "žestok odgovor i otpor srpskog naroda“. Kažu da su svesni "pravih“ namera Aljbina Kurtija, a to je "nastavak progroma Srba“.

Iz Srpske liste poručuju: "Svi koji misle da će naš narod nemo posmatrati obespravljivanje ukidanje KM tablica, tj. slobode kretanja i ugrožavanje našeg opstanka, grdno se varaju“.

S.P./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu