Dijalog između Beograda i Prištine

Odbijanje sprovođenja preregistracije: Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić

Foto: Kossev/Printscreen

3. 11. 2022. / 10.03

Preregistracija na Kosovu: Čin pobune policajaca srpske nacionalnosti

Kosovska policija regiona Sever ne može da sprovodi odluku o preregistraciji srpskih tablica na RKS (Republika Kosovo) tablice, saopštio je direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić. Sa stanovišta vlasti u Prištini to je, u najmanju ruku, odbijanje poslušnosti

Kako prenosi Kossev, direktor Regionalne direkcije kosovske policije za region Sever Nenad Đurić se juče ispred zgrade opštine u Severnoj Mitrovici, u prisustvu gradonačelnika sa Severa i policijskog rukovodstva regiona Sever, obratio samo odabranim medijima. Portal Kossev i više drugih lokalnih srpskih medija nisu dobili poziv za obraćanje “policijskog i političkog rukovodstva Srpske liste”.

Đurić je potvrdio da je odluka kosovske vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever, ali da su oni u proteklom periodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode.

Obrazloženje glsi: odluka je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami policajci pripadaju, pa dele zabrinutost zbog svih jednostranih akcija Prištine.

“Patrole saobraćajne policije poslate su iz Prištine kako bi vršile pritisak na naše policajce da sprovode radnje koje se zahtevaju, a tiču se izdavanja ukora vozačima sa KM tablicama", rekao je Đurić, te da se tim postupcima direktno nipodaštava i marginalizuje uloga regionalne direkcije Sever.

Stanovište prištinskih vlasti

Sa stanovišta vlasti u Prištini direktor Regionalne direkcije kosovske policije za region Sever Nenad Đurić je odbijanjem da se izvrši direktno naređenje pratktično proglasio pobunu srpskih policajaca koji rade u sklopu kosovske policije i dobijaju platu iz budžeta Kosova.

Takođe, sa stanovišta vlasti u Prištini, ali i SAD i svih država koje su priznale nezavisnost Kosova, preregistracija vozila “sa stranim (srpskim) tablicama” nije “pogrom Srba”, kako to kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, već “sprovođenje kosovskih zakona”.

U Prištini se smatra da direktor kosovske policije na severu sprovodi direktive koje dobija iz Beograda.

Registarske tablice izdate u Srbiji za vozila čiji vlasnici imaju boravište na Kosovu je poslednje simboličko prisustvo države Srbije na Kosovu. Prihvatanjem registarskih tablica sa oznakom RSK (Republika Kosovo) Srbi na Kosovu bi napravili još jedan korak u pravcu de fakto priznavanja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Odbijanje kosovskih policajaca srpske nacionalnosti da sprovode preregistraciju po nalogu direkcije kosovske policije u Prištini je daleko snažniji čin otpora prištinskim vlastima od postavljanja barikada na severu Kosova.

Bez obzira na zahteve SAD i EU da se preregistracija odloži za 10 meseci, na snazi ostaje odluka kosovske Vlade da će do 21. novembra kosovska policija izdavati opomene vozačima koji imaju KS tablice, posle toga će pisati kazne od 150 evra, a od aprila zaplenjivati vozila koja nisu preregistrovana na RSK tablice.

Paljenje srpskih automobile sa RSK tablicama

Na severu Kosova zapaljena je nekolicina automobila sa RSK tablicama. Nakon najnovije paljevine automobila u Leposaviću, kosovska policija najavila je istragu, dodajući da bez obzira na "ovakve pritiske“ ostaju "dosledni sprovođenju zakona“. Za kosovske vlasti paljenje automobila sa RSK tablicama je pokušaj zastrašivanja svih onih koji poštuju odluke kosovske Vlade.

Iz Američke ambasade na Kosovu su ponovili zahtev SAD da se odloži primena odluke o registarskim tablicama i osudili paljenje automobila na severu Kosova. Ambasador SAD Džefri Hovenijer je rekao da su takvi postupci "kukavički čin i krivično delo“.

A.I./S.P./FoNet

 

Čiajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu