Vanredno stanje na Andrićevom vencu

Još jedan krizni dan: Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

4. 11. 2022. / 12.12

Kriza na Kosovu: Aleksandar Vučić otkazuje sva putovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve posete inostranstvu zbog situacije na Kosovu i Metohiji, javlja RTS. Za subotu su zakazani vanredna sednica Vlade i niz hitnih sastanaka predsednika države

Vlada Srbije održaće sutra varednu sednicu na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijerki i ministrima podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM koji su, to jest Srpska lista, najavili povlačenje iz svih kosovskih institucija na severu Kosova, ali ne iz Vlade Aljbina Kurtija.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je prethodno da je on za subotu zakazao hitan sastanak sa svim predstavnicima Srba na severu Kosova i Metohije, na kome će im predložiti da kolektivno napuste kosovske institucije na severu, počev od njega lično, pa do Srba iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa.

Zbog najnovije krize na Kosovu Vučić će se u sobotu sastati sa ambasadorkom Kine Čen Bo, sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, javlja RTS.

Predsednik Srbije će sutra u Patrijaršiji upoznati i Sinod SPC i patrijarha Porfirija sa najnovijom situacijom na Kosovu i Metohiji, takođe javlja RTS.

Njnoviju krizu podpirila je odluka kosovske Vlade da, uprkos protivljenju SAD i EU, 1. novembra počne sa procesom preregistracije vozila sa srpskim KS tablicama na RKS (Republika Kosovo) tablice: do 21. novembra Srbima sa prebivalištem na Kosovu sa KS tablicama se izdaju upozorenja, posle 21. novembra biće im izricane novčane kazne u visini od 150 evra, a od aprila će vozila koja nisu registrovana u skladu sa kosovskim zakonima biti oduzimana.

U Beogradu je takav potez nazvan novim "progonom Srba“.

Direktor Regionalne direkcije kosovske policije za region Sever Nenad Đurić odbio je da izvrši naređenje iz Prištine, rečeno je da na ni jedan Srbin u uniformi kosovske policije neće učestvovati u prisilnoj preregistraciji, nakon čega je Đurić smenjen. U Prištini ovaj potez policajaca srpske nacionalnosti koji platu dobijaju iz budžeta "Republike Kosovo“ smatraju "pobunom“, u Beogradu "legitimnom“ odlukom u skladu sa Briselskim sporazumom.

M.N./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu