Dijalog između Beograda i Prištine

Bez pomaka: Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti

Foto: FoNet/EBS

21. 11. 2022. / 16.12

Aleksandar Vučić: Nismo postigli apsolutno nikakav dogovor 

Predsednik Srbije je rekao da u Briselu nije postignut nikakav dovor, ali da će poslušati savet Visokog predstavnika EU koji je tražio da Albanci ne primenjuju kazne, a da Srbija ne izdaje nove tablice

S.P
Nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da njih dvojica nisu uspeli da dođu ni do kakvog dogovora kada su u pitanju registarske tablice, da mu nije jesno zbog čega,  ali da je za to isključivi krivac Kurti.

Rekao da će se večeras ili sutra obratiti građanima Srbije i Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji da im kaže da "ćemo biti uz njih i da će država biti uz njih“.

"Sačekaćemo izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja. Iz meni nepoznatih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktiva i deset puta menjane tekstove smo prihvatili, ali albanska strana nije bila spremna da ih prihvati“, rekao je Vučić i dodao da mu još uvek treba vremena da sabere utiske.

Uspeo je da poruči da nas čekaju besani noći i dugi dani.

Rekao je predsednik Srbije i da će poslušati savet visokog predstavnika EU koji je tražio da "oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice“, te da ćemo "mi poslušati i videćemo šta će uraditi druga strana“. Ocenio je da je "svima jasno ko je želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije“.

U Briselu je u ponedeljak održan hitan sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera na poziv Evropske unije zbog aktuelne političke krize za koju se veruje da je najozbiljnija od 2013. godine. Kako su saopštili iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u fokusu sastanka kojim posreduje EU je izlaz iz krize i izbegavanje bilo kakve eskalacije tenzija na terenu.

Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa uručivanjem novčanih kazni svima onima koji nisu preregistovali svoja vozila na "RKS“ tablice, mada je u nedelju kososka policija saopštila da će sa naplatom kazni početi nakon što se završi sastanak u Briselu, u utorak 22. novembra.

S.P./Radio slobodna Evropa

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu