Vesti

Foto: Tanjug

21. 11. 2022. / 20.54

Aleksandar Vučić: Pristajem na kompromis i ne tražim dlaku u jajetu

Današnji pregovori u Briselu nisu uspeli zato što albanska strana ne pristaje na implementaciju Briselskog sporazuma koji je potpisala i EU, rekao je Aleksandar Vučić večeras u obraćanju na televiziji Pink, odmah nakon povratka sa sedmočasovnih razgovora sa predstavnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem

Večeras, odmah nakon povratka iz Brisela, gde su pregovori sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem završeni neuspešno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti kako bi pružio nešto više informacija o onome što očekuje da će se zbivati u narednim danima i nedeljama.

Obraćanje je bilo kratko, sa sve pitanjima novinara trajalo je oko pola sata.

Predsednik je na početku  istakao da je ponosan što je delegacije Beograda došla u Brisel sa "jasnom i nedvosmislenom namerom da razgovara, da se dogovora i da pristaje na kompromise i da ne traži dlaku u jajetu i da gotovo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona“.

Istakao je da je "strahovito važno da damo sve od sebe da prihvatamo kompromisna rešenja ma kako bili kritikovani jer kompromis za nas nije loša reč, već nešto što je važno", naveo je Vučić.

Ispričao je da je već nakon jednog sata razgovora rekao Borelju i Lajčaku da "nema ništa od ovoga“ zato što je shvatio da "albanska strana neće nikakvo kompromisno rešenje“, već da hoće da "maltretira Srbe“.

U Briselu je u više navrata naglasio, kazao je Vučić, da "Srbija nema problem sa statusno neutralnim KS tablicama" i da ne insistira na KM registarskim tablicama. Međutim, druga strana je na to burno reagovala, govoreći da je "Unmik davna prošlost Kosova“, te da su ustrajali u zahtevu na obaveznu preregistraciju na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Srpska strana je, kazao je Vučić, insistirala na implementaciji već potpisanog Briselskog dogovora, i to je bila suština problema, odnosno glavni razlog zašto današnji pregovori nisu uspeli.

"Suština problema je da oni pokušavaju da nam kažu možda ćete jednog dana i da dobijete Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova", naglasio je Vučić.

"To su (formiranje ZSO) potpisale dve strane, u ovom slučaju Dačić i Tači, ali ono što je najvažnije tu je treći potpis EU. Pa kako da vam verujemo za bilo šta u budućnosti ako nismo u stanju da poštujemo ono što je potpisano u prošlosti", naglasio je Vučić.

Naveo je da su negde oko tri popodne pomislili da su blizu nekakvog dogovora tj. kako je definisano – merama za izbegavanje eskalacije.

Po tom predlogu "Kosovo bi trebalo da suspenduje sve akcije vezane za preregistraciju vozila, a Srbija da dalje ne izdaje i obnavlja tablice sa mestima na KiM. Mi smo to prihvatili", rekao je Vučić, ali albanska strana nije jer je očigledno da želi sukobe i da to planira već mesecima".

Sa predstavnicima Srba sa Kosova Vučić će razgovore u ponedeljak od 23 časa. Zamoliće ih  "da pokušamo da sačuvamo mir, da pokažemo da nijednog sekunda nismo želeli sukobe“. Poručiće im da ako protestuju, "da protestuju mirno i demokratski“.

"Što se nas tiče, Srbija će poštovati zahtev Žozepa Borelja, a kao što vidite, jasno je da ga Priština neće poštovati".

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu