Dijalog između Beograda i Prištine

Foto: AP Photo

22. 11. 2022. / 7.35

Aljbin Kurti: Na zahtev SAD odložićemo kažnjavanje (srpskih) vozača za 48 sati

Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz posredovanje Evropske unije pokazao spremnost na kompromise, premijer Kosova je stavio do znanja da sluša samo „sugestije“ iz Vašingtona. Suštinsko razmimoilaženje je, što Kurti pre svega drugoga hoće da se pregovara o statusnom pitanju Kosova, tj. ne želi da pravi nikakve kompromise dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova ili makar ne prestane da stoji na putu njegovom prijemu u UN

Meru kanjžavanja vozača koji voze vozila sa KM tablicama sa 150 evra, tj. srpskih vozača sa prebivalištem na Kosovu, koja je trebalo da se priminjuje od 21. novembra, pa je bila odložena na 22. novembar zbog kriznog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu, Vlada u Prištini je na zahtev SAD odložila za još 48 sati

"Zahvaljujem ambasadoru (SAD) Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne ‘KM‘ automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je na Tviteru premijer Kosova.

Kurti je dan ranije bio odbio sva rešenja koja su ponudili šef diplomatije EU Žozep Borelj i evropski izaslanik za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Prethodno je predsednik Srbije, ali na zahtev Evropske unije, prihvatio da u sklopu kompromisnog rešenja Srbija do daljnjeg ne izdaje i ne produžava tablice sa oznakama gradova na Kosovu.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer je, takođe na Tviteru, objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Kurti i Vučić u Briselu uz posredovanje EU nisu pronašli rešenje i da su Amerikanc od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja,  što bi EU i SAD dalo vremena da se dodatno angažuju na pronalaženju rešenja.

Tako je Kurti stavio do znanja da je otporan na pritisak EU, dok je spreman da posluša "sugestije“ iz Vašingtona, te da u Americi vidi ključnog saveznika Kosova, ili ko je zapravo sila čija se sugestija ne odbija.

Borelj je nakon propalih razgovora u Briselu ocenio na Priština snosi veću odgovornost za aktuelnu krizu od Beograda.

M.N./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu