Vesti

Hoće mir za svoju decu: sa današnjeg skupa u Severnoj Mitrovici

Foto: Screeshot N1

23. 11. 2022. / 17.01

Dva protestna skupa na KiM: Mi ostajemo ovde

U Gračanici i u Severnoj Mitrovici održani su skupovi protiv, kako je rečeno, Kurtijevog režima sa istom porukom: Srbi Kosova su jedinstveni i ostaju na Kosovu

"Kurti decu ti neću dati“, "Ujedinjene žene oslobodite geto,  "Kurti neću da ti plaćam harač“, "Želim sina da spremim za svadbu“, Kurti dosta je sukoba“ i ostalo. "Nije hir hoću mir“ – bile su neke od parola na današnjem protesnom skupu žena u Severnoj Mitrovici, na kome se prema proceni medija okupilo oko 3000 žena.

Skup je najavljen juče nakon sastanka predstavnika Srpske liste sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kako je tada rečeno, žene ovim mirnim protestom žele da pokažu nezadovoljstvo potezima Prištine i da zaštite svoju decu.

Skup je počeo uz zvonjavu crkvenih zvona.

Uoči početka mitinga, Kosovska policija je saopštila da poseduje operativni plan za današnji najavljeni miting, te da je zadužena da on prođe bezbedno i nesmetano. Građane su ujedno pozvali na mirne proteste. Na samom mitingu, međutim, primetno je samo par EULEX policajaca, koji pešački patroliraju uz samu povorku.

"Kao majka i kćer mogu da kažem da sve okupljene ovako imamo jedan cilj, a cilj nam je da deci obezbedimo mir i da žive kao i sva deca širom sveta“, rekla je Gordana Savić, zdravstveni radnik.

"Nažalost, to im je uskraćeno. Naša deca se bude sa zvucima sirena, sa odjecima šok bombi, na putu do škole ih presreću specijalci. A mi smo ti koji moramo da se borimo za mir i slobodu“, rekla je Gordana Savić.

Sa govornice skupu se obratilo nekoliko žena, a među njima i  Ana Vuković iz Zvečana, majka jedanaestoro dece. “Pitam se da li će i moja deca proći kao ja. Njegova politika je mržnja. I srpske majke polažu nadu u državu Srbiju. Danas kada slavimo krsne slave, ne daju nam mira. Pozivam sve međunarodne organizacije da spreče Kurtija da napravi haos.“

Na kraju skupa poslata je poruka "naše jedinstvo je najjači odgovor svakom teroru i zulumu. Mi ostajemo ovde, sa željom da se sačuva budućnost Srba na ovim prostorima.“

Ista poruka čula se i sa današnjeg skupa u Gračanici kome je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi. Nosili su srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na Kosovu, istakla je sa govornice  predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, dodajući da ukoliko se pritisci nastave da i Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvrstu podršku našoj braći i sestrama na severu. Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarićeva.

S.Ć./KoSSev/Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu