Društvene mreže

Vlasnik Tvitera Ilon Mask

Foto: AP Photo/Kiichiro Sato

25. 11. 2022. / 13.30

Ilonizacija Tvitera: Opšta amnestija za blokirane naloge

Od sada će Donald Tramp i svi ostali sporni tviteraši kojima je bio ukinut nalog ponovo moći do mile volje da tvituju. Tako se „izjasnio narod“, pa je tako je odlučio vlasnik Tvitera Ilon Mask. Dobro, neće baš svima biti odblokiran nalog

Vlasnik Tvitera Ilon Mask je najavio da će od sledeće nedelje ova društena mreža biti ponovo principijelno otvorena za sve. Tako je odlučio Mask, pošto je korisnike pozvao da glasaju o "opštoj amnestiji“ za blokirane naloge, ako korisnici baš ne krše zakon i ne šire spamove. Većina je bila "za“ pa je šef Tvitera tvitovao: "Narod je rekao svoje. Sledeće nedelje počinje amnestija“.

Kritičari, međutim, tvrde, da glasanje nije bilo reprezentativno i da se ne zna ni koliko  je odgvora stiglo od automatizovanih naloga, piše nemački "Špigel“. Prema najnovijim podacima Tviter ima preko 230 miliona korisnika, a do četvrtka uveče je glaslo njih 3,1 miliona, od kojih su, doduše, 72 odsto bili za ponovno otvaranje zatvorenih naloga.

Krajem oktobra je Mask, pošto je kupio Tviter za 44 milijardi dolara, bio najavio da će biti formiran Savet koji će odlučivati o kontrverznim sadržajima, ali je onda sam prethodne nedelje odlučio da odblokira nalog bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je u janurau 2021. bio prognan sa Tvitera jer je izražavao simpatije za demonstrante koji su upali u Kongres.

Još neke blokirane naloge je Mask po sopstvenom nahođenju otvorio, piše "Špigel“, ali nije, recimo, nalog teoretičara zavera Aleksa Džonsa.

J.H./Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu