ekonomija

Stvarna i očekivana primanja: centar Beograda

Foto: Tanjug

26. 11. 2022. / 1.56

Plate u Srbiji i regionu: Zarada najbitniji faktor prilikom zapošljavanja

Istraživanje Infostuda pokazuju da stanovnici Srbije u proseku očekuju 860 evra za svoj rad, a podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je u septembru medijalna neto zarada bila oko 57.000 dinara

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa za septembar ove godine iznosila je 74.981 dinar, a prosečna bruto zarada 103.476 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku, a medijalna neto zarada za septembar iznosila je 57.392 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Međutim, građani Srbije očekuju da za posao koji rade prosečno dobiju 860 evra – pokazuju rezultati istraživanja Centra za zapošljavanje i karijerni razvoj Infostud. To je 13 odsto više nego prethodne godine, kada su očekivanja bila 760 evra.

Istraživanje je sprovedeno tokom Regionalnog sajma poslova čiji je cilj bio da utvrdi stanje kako na tržištu rada Srbiji i celog regiona, a priključili su mu se partnerski portali za zapošljavanje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i iz Severne Makedonije.

Učestvovalo je više od 5.700 ispitanika, od kojih je skoro 2.300 ispitanika iz Srbije. Ispitivani su stavovi tri demografske grupe ispitanika – zaposleni, nezaposleni i oni koji se i dalje školuju.

U Sloveniji očekuju najvišu prosečnu platu  – više od 1.640 evra, Hrvati 1.200, u Bosni i Hercegovini 940 evra, a u Severnoj Makedoniji 770 evra.

Faktor zarade je svuda u regionu postao najbitniji prilikom zapošljavanja i ostajanja na radnom mestu. Takođe u celom regionu najviše se biraju privatne kompanije u stranom vlasništvu.

Iako se u svim zemljama regiona vidi pad u procentu straha od gubitka posla, u Srbiji je on znatno prisutniji jer svaki treći ispitanik strahuje da bi mogao izgubiti radno mesto. O otkazima najmanje brinu Makedonci – svega 19 odsto.

Oni koji se i dalje školuju ostaju optimistični oko brzine pronalaska posla nakon školovanja i veliki broj njih je potpuno sigurno čime žele da se bave.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu