Politika

Prednjače u trošenju na reklamiranje: Predizborni skup SNS-a

Foto: Tanjug

26. 11. 2022. / 15.10

Stranke na društvenim mrežama: Najviše potrošila SNS

Stranačko reklamiranje na društvenim mrežama nije zakonom regulisano. Ove troškove stranke i političari ne prijavljuju. SNS je potrošila 172.410, a njen lider 85.336 evra

Srpska napredna stranka (SNS) je na sponzorisanje sopstvenih objava, objava stranice kampanje "Dela govore“ i objave njenog lidera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na društvenim mrežama potrošila 172.410 evra, i po tome prednjači u odnosu na ostale stranke, piše novosadski portal VOICE na osnovu istraživanja koje je sproveo od od juna 2019. godine do 16. novembra 2022. godine.

I lider ove stranke je takođe na prvom mestu: na sponzorisanje objava Aleksandra Vučića potrošeno je 85.336 evra, od čega su ili on sam ili administratori njegovih stranica na Fejsbuku ili Instagramu platili 40.808 evra, dok je 44.528 platio SNS.

Stranačko reklamiranje na društvenim mrežama nije zakonom regulisano. Ove troškove, prema mišljenju stručnjaka za društvene mreže koji su govorili za VOICE, stranke i političari ne prijavljuju.

Iza SNS je Pokret obnove kraljevine Srbije sa najmanje 47.590 evra, slede Dveri – 35.656 evra, Savez vojvođanskih Mađara više od 32.500 evra, Stranka slobode i pravde -19.442 evra, stranica "Ne davimo Beograd“ je platila najmanje 15.851 evra, slede "Dosta je bilo – Suverenisti“ 14.796 evra, koalicija "Moramo“ 12.512 evra, dok je Pokret slobodnih građana utrošio u ove namene 1.930 evra.

Aleksandra Vučića po troškovima za objave na društvenim mrežama slede Aleksandar Šapić, Balint Pastor, Goran Vesić, Boris Tadić i Zdravko Ponoš.

"Oblast reklamiranja na socijalnim mrežama zakonom nije uređena, to je još uvek jedna siva zona i nešto što bi trebalo regulisati u budućnosti“, naveo je Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), ali i da "treba jasno naznačiti da li se ti iznosi plaćaju iz gradskog budžeta ili iz privatnog budžeta i donacija.“

U Hrvatskoj, ova oblast je regulisana Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti plus je i Evriopska komisija objavila nove propise vezane za ovu oblast, pa su kandidati i stranke dužni da izveste Državnu izbornu komisiju o troškovima oglašavanja na društvenim mrežama u periodu tokom izborne kampanje.

S.Ć./VOICE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu