Društvo

Za dostojanstvo profesije: sa današnjeg protesta prosvetara

Foto: FoNet

30. 11. 2022. / 15.57

Protest prosvetnih radnika: Tražimo pravnu zaštitu i povećanje plata

Današnji protest zaposlenih u obrazovanju je uvod u sutrašnji štrajk. Ministar Ružić kaže da se problemi ne rešavaju štrajkom i ne otkriva šta je Radna grupa za prevenciju nasilja uradila do sad. Ona prethodna, formirana pre tri godine, nije uradila ništa

Problemi se ne rešavaju štrajkom, već sinergijom svih aktera – prokomentarisao je  ministar obrazovanja Branko Ružić današnji protest prosvetara u Beogradu "Za dostojanstvo profesije“.

Nije rekao šta su rezultati jučerašnjeg, istina prvog sastanka, Radne grupe za prevenciju nasilja u školama. Samo je najavio da će sledeći sastanak biti za desetak dana, kako bi predlog mera za prevenciju nasilja bio završen do 19. decembra.

Podsetimo, ista ovakva radna grupa koja je formirana pre tri godine, imala je samo dva sastanka i ni jedan rezultat.

Prosvetari, učesnici današnjeg protesta zahtevali su upravo to: bolju pravnu zaštitu nastavnika, i da se zakoni koji regulišu postupanje u slučaju nasilja u školama primenjuju. Takođe je istaknut i zahtev da se zaposlenima u obrazovanju povećaju plate naredne godine za 25 odsto, jer, kako je rečeno na skupu, i bolji materijalni status utiče na dostojanstvo prosvetnog radnika.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, rekla je da  su se "prosvetni radnici okupili kao odgovor na kap koja je prelila čašu u Trsteniku. I ovih dana stižu nam dojave s raznih strana da nasilje i maltretiranje trpe prosvetni radnici od učenika, roditelja i rukovodstva škola. Simptomatično je da nam se najavio izuzetno veliki broj ljudi da će doći, direktori škola su nas podržali, ali neki direktori su pretili svojim zaposlenima zahtevajući da danas ne dođu na ovaj protest“, rekla je, i navela primer Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj” u Svilajncu, gde je pravnica pretila predsednici i članovima sindikata koji su hteli da dođu na protest, da će sprovesti disciplinski postupak.

Ona je dodala da će javno objaviti imena i prezimena svakog direktora koji je vršio pritisak na zaposlene koji su hteli da dođu na današnji protest.

Nastavnici srednjih škola naročito trpe svakodnevno nasilje od strane učenika i roditelja, rečeno je na protestu, kao i da to svi znaju, ali saginju glavu i ćute.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Vladi Srbije predlaže "da donese protokol ili uredbu o zaštiti nastavnika, i da se jasno propiše šta se sve smatra nasiljem nad nastavnim osobljem. U preambuli ove uredbe bi trebalo da piše: podržaćemo ih, zaštitićemo ih, koliko god da je potrebno. Nama je potrebna funkcionalna zaštita koja je primenjiva u praksi. Smatramo da je suspenzija učenika koji je osumnjičen za izvršenje nasilja neophodna do okončanja disciplinskog postupka“.

Valentina Ilić je istakla da su nesagledive posledice tako lošeg stanja u prosveti jer se veoma malo mladih odlučuje da studira na nastavničkim fakultetima zbog čega "za najmanje pet godina nećemo imati stručne kadrove u gotovo svim nastavničkim zanimanjima".

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije predali su danas svoje zahteve skupštinskom Odboru za obrazovanje, predsedniku i Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete kojima traže izmenu zakonske regulative o zaštiti prosvetnih radnika i povećanje plata od 25 odsto u 2023. godini.

Sutra je zakazan štrajk u 47 gradova Srbije.

S.Ć./FoNet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu