Vizna liberalizacija

Građani drugog reda: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

1. 12. 2022. / 14.00

Kosovo: Godinu dana do bezviznog režima sa EU

Nakon dva meseca pregovora i usklađivanja stavova, u sredu je zvanično postignut dogovor unutar EU. Od 1. januara 2024. građanima Kosova više neće biti potrebna viza za ulazak u prostor Šengena. Ostaje pitanje da li će vizni režim biti ukinut i za sprske specijalne pasošime, s obzirom da je Srbima sa Kosova koji imaju srpske pasoše za ulazak u EU potrebna viza. 

Stalni predstavnici država članica Evropske unije odobrili su predlog stava Saveta o liberalizaciji viznog režima za Kosovo na sastanku COREPERA II. To znači da je Češka, koja predsedava Evropskom unijom do kraja godine, dobila mandat da u ime Saveta EU pregovara sa Evropskim parlamentom, kako bi se okončala procedura kojom se Kosovu odobrava ukidanje viznog režima.

Nakon dva meseca pregovora i usklađivanja stavova, u sredu je zvanično postignut dogovor. On podrazumeva da početak bezviznog režima za građane Kosova počne u isto vreme kada konačno bude operacionalizovan ETIAS, novi sistem za praćenje ulaska državljana trećih zemalja na prostor Šengena. Početak uspostavljanja ETIAS-a najavljen je za 1. januar 2024. godine.

U dokumentu koji je usvojen na COREPERU II ipak se naglašava da sve i da ETIAS ne počne sa radom tada, s obzirom da se radi o kompleksnom digitalnom sistemu, od početka 2024. građani sa Kosova putovaće bez viza.

Dalji koraci prema predviđenoj proceduri podrazumevaju da češko predsedavanje počne pregovore sa Evropskim parlamentom, koji bi kvalifikovanom većinom trebalo da usvoji ovaj predlog. Uzimajući u obzir da je Evropski parlament u više navrata dao snažnu podršku viznoj liberalizaciji, nema dileme da će ovaj predlog proći i u Strazburu.

Dug put ka viznoj liberalizaciji Kosovo je započelo 2012. godine, a svi traženi kriterijumi ispunjeni su 2018. godine. Ipak, usled političkog stava nekoliko država članica EU među kojima su i one koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, proces se odužio.

Problem nisu pravile samo države poput Španije i Kipra, već i one zabrinute zbog vladavine prava i migracija, kao što su Holandija i Francuska. Tako je pitanje vizne liberalizacije zbog političkih razloga sklanjano svih ovih godina sa dnevnog reda, a tek je češko predsedavanje uspelo da pitanje stavi visoko na agendu.

Šta će biti sa srpskim pasošima? 

Dok su vlasti u Prištini pozdravile postizanje kompromisa među članicama EU, srpsko rukovodstvo nije se oglašavalo po ovom pitanju. Poruka je očigledno poslata u provladinim Večernjim novostima koje na naslovnoj strani za četvrtak pišu "Kurtija EU nagradila za teror nad Srbima: Nemci prvi čestitali i tako sebe otkrili kao glavne pokrovitelje političkog piromana“. 

Ono o čemu ni Večernje novosti, ali ni vlasti u Srbiji ne govore jeste da srpski državljani sa Kosova, koji imaju srpske pasoše, već godinama unazad poput onih sa kosovskim ne mogu bez vize da putuju u Evropu.

Razlog za to leži u činjenici da se Srbima sa Kosova izdaju "specijalni pasoši" na kojima piše da ih izdaje "MUP Srbije, Koordinaciona uprava", što im ne daje isti status Srbima iz ostatka zemlje.

Za sve ove godine koliko traje proces vizne liberalizacije za Kosovo, nije razjašnjeno da li će i za te "specijalne sprske pasoše" važiti bezvizni režim.

Studentkinja Milica iz Kosovske Mitrovice kaže za portal "Vremena" da je vest o viznoj liberalizaciji Kosova raduje. Ona objašnjava da srpske vlasti diskriminisale sopstvene građane prvo izdavajući im takve pasoše, a i činjenicom da je bilo nemoguće promeniti prebivalište na neki drugi grad u Srbiji i dobiti "normalan" pasoš sa kojim bi mogla da putuje bez viza.

"Pošto živim na Kosovu, imam pravo na kosovska dokumenta, iskoristiću priliku da sama sebi olakšam život, kada već našoj vlasti u Srbiji nije stalo do toga".

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu