Pregled nedelje

Kvantna politika predsednika Srbije: Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

2. 12. 2022. / 8.00

Radikalsko-julovski koreni: Srbija kao Belorusija lajt

Kuda vodi Vučićevo obraćanje Evropskoj uniji tabloidnim rečnikom i imenovanje Vulina za direktora BIA? Izvesno je jedno – zemlju čeka serija poraza u kojima će se njen predsednik svaki put predstavljati kao pobednik

"Junak Vučić razvalio Evropu“, naslov je iz Informera. Zašto? Zbog rječnika kojeg je upotrijebio nakon što je Aljbin Kurti imenovao Nanada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, a Radu Trajković za njegovu savjetnicu; urednici režimskih tabloida mogu samo skinuti kapu  i duboko se pokloniti pred predsjednikom Srbije.

U najkraćem, Evropska unija gaji jadan i bijedan antisrpski odnos, a on već godinama trpi gluposti od svih – u regionu i Evropi. Vučić im zato poručuje da i dalje nastave baljezgati kako je Srbija za nešto kriva, iako nije ni za što.

Sagledajmo sada istup šefa države iz drugog ugla. Diplomacija je već deceniju u njegovim rukama. Kako je vodi čitalac zna: stalno se hvali kako je u svijetu uvažavan kao niko nikad iz Srbije, lični je ortak sa liderima velikih sila, ima veću međunarodnu aktivnost od Tita u najboljim danima, šahovski povlači maestralne diplomatske poteze… Gdje je onda došlo do kratkog spoja, otkud ogromna razlika između riječi i stvarnosti? Konkretno – zašto je Srbija po Vučićevom priznanju toliko usamljena?

Razloga je mnogo, nije baš za sve kriv samo on. No, ključ je u vaćaroškoj i neiskrenoj  politici sjedenja na dvije stolice. Kao što mu je promakao pad Berlinskog zida 1989, Vučić nije shvatio ni posljedice ruskog napada na Ukrajinu. To će reći da ako Srbija i nije pod pritiskom da uvede sankcije Rusiji, niko u Briselu, Berlinu ili Vašingtonu ne vodi računa o njenim interesima ili joj u bilo čemu izlazi u susret. Naprotiv, prave ćuške tek slijede.

Da bi u tim okolnostima skrenuo pažnju na sebe, Vučić je povukao Srpsku listu iz kosovskih institucija. Niko se u Evropi nije uzbudio. Neće biti drugačije ni poslije tabloidnog ispada zbog Kurtijevog imenovanja Rašića i Trajković. Prosto – kad čovjek uđe u pogrešan autobus svaka sljedeća stanica je pogrešna. Nema sumnje da kosovski premijer nervira i iritira mnoge na Zapadu. No, on im je za razliku od Vučića ipak saveznik.

Očiglednu frustraciju uslijed položaja u koji je zapao, predsjednik Srbije ispoljava i imenovanjem Aleksandra Vulina za direktora BIA. Sve zajedno djeluje kao povratak radikalsko-julovskim korijenima. Poznat po infantilnom militarizmu, sijanju mržnje prema susjednim narodima, antizapadnom džihadu i metenisanju pred Putinom, Vulin ni najmanje neće doprinijeti bezbjednosti zemlje, a kamoli Srba na Kosovu. Imenovanje ovog čovjeka-skandala isključivo će povećati podozrenje prema Srbiji kao Bjelorusiji lajt. I ništa više.

Na kraju, kuda sve skupa vodi? Izvjesno je samo jedno – Srbiju čeka serija poraza u kojim će se njen predsjednik svaki put predstavljati kao pobjednik.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu