Društvo

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prijava za 5000 dinara: Upola manji poklon Deda Mraza

Tačno u ponoć 1. decembra otvorena je prijava za sve građane Srbije stare od 16 do 29 godina za novčanu pomoć države u iznosu od 5000 dinara. U prvih 12 sati se, prema podacima Ministarstva finansija, prijavilo 200.000 mladih. Prijava traje do 15. decembra

Na linku trezora idp.trezor.gov.rs svaki državljanin Srbije koji unese svoj JMBG, broj lične karte i odabranu banku, a da nije zagazio u četvrtu deceniju života, imaće pravo da se prijavi za novogodišnji poklon od 5000 dinara.

Jedan deo mladih ljudi verovatno umesto puke zahvalnosti oseća određenu dozu razočaranja zbog sume više nego upola manje nego kada su proletos "od Vučića dobijali novac“. Sada će imati taman toliko da ne opterete roditelje, babe i dede za proslavu Nove godine i sebi priušte malo skuplji alkohol. Ali, poklonu se u zube ne gleda. Ili ne bi trebalo.

Onih 100 evra podeljenih istoj starosnoj grupi u junu ove godine kud i kamo je bila konkretnija suma. Mogla je da uđe u budžet za letovanje, ili za kvalitetnije patike. A i nekako je lepše i ozbiljnije kada ti na račun legnu evri. Čini ti se da sa njima možeš da kalkulišeš, dok 5000 dinara prosto pozivaju da se potroše za izlazak. Šta možeš da planiraš sa tom sumom?

Kakav će efekat ovaj novogodišnji poklon imati na mlade glasače koji žive u Srbiji ovakvoj kakva jeste, u kome će prepoznati Deda Mraza ili Božić Batu, ili neće, da li osećaju zahvalnost, ili ne, da li se pitaju zašto im ova vlast deli državni novac i zašto baš ovu sumu, to bi moralo da utvdi neko ciljano istraživanje (mladog) javnog mnjenja.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu