Evropa

Prijateljski razgovor i dobra saradnja: Varhelji i Vučić u Beogradu ovog maja

Foto: Tanjug

4. 12. 2022. / 0.17

Evropski parlament: Oliver Varhelji podriva demokratiju u regionu

Poslanici EP zabrinuti su zbog izveštaja da komesar EU za proširenje nastoji da zaobiđe i potkopa demokratske reforme vladavinu prava. Nije prvi put da evroparlamentarci traže istragu rada mađarskog komesara, zbog sumnji da zastupa interese premijera Mađarske Viktora Orbana. Predsednik Srbije Varheljija često nazive "našim dokazanimprijateljem"

S.P
Poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) zatražili su istragu protiv komesara za proširenja Olivera Varheljija zbog "namernog podrivanja reformi vladavine prava u zemljama kandidatima“.

To ja na Tviteru saopštio Tajs Reten, poslanik Evropskog parlamenta koji je bio na čelu misije evroparlamentaraca koji su posmatrali izbore u Srbiji 3. aprila. "Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja da komesar nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavina prava“.

Poslanici su zatražili da Evropska komisija pokrene "nezavisnu i nepristrasnu“ istragu o tome da li ponašanje i politike koje komesar sprovodi predstavljaju kršenje kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i obaveza komesara.

Kakva je uloga Varheljija u regionu, pitanje je koje je pokrenuo evropski list "Politiko“ u oktobru prošle godine. Tada je neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije, na osnovu analize internih dokumenata iz EK, optužio komesara za pristrasnost prema Srbiji uprkos činjenici da Beograd nije ostvario nikakav napredak u ključnim pitanjima, dok je u nekima koja se tiču demokratije i vladavine prava čak i nazadovao.

Kako je pisao tada "Politiko“, Varhelji je "jasno stavio do znanja“ svom osoblju da želi da podstakne kampanju Beograda za ulazak u EU.

"Komesar Varhelji je kao prioritet postavio ubrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom“, napisao je osoblju u februaru prošle godine vršilac dužnosti Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje (DG NEAR), prema pisanju "Politika“.

Nije prvi put da evroparlamentarci formalno traže istragu protiv mađarskog komesara, zbog sumnji da zastupa interese premijera svoje države, Viktora Orbana. U januaru ove godine poslanici su tražili da se ispita da li je Varhelji pomogao "separatističkoj eskalaciji“ Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini. Takva istraga još uvek nije pokrenuta.

Istraga koja mu je za vratom, nije sprečila Varheljija da i tokom poslednje posete Bosni i Hercegovini ove nedelje poseti Milorada Dodika u Banjaluci.

U delu javnosti u  Srbiji, na komesara za proširenje se već odavno  gleda  kao na nekog ko ima dosta razumevanja za ponašanje vlasti u Beogradu. Predsednik Srbije često ga naziva našim prijateljem i bratom.

Varheljiju nije zasmetalo što je predsednik Vučić izneo teške uvrede na račun EU veče pre sastanka sa njim. Tako na konferenciji za medije nakon sastanka sa srpskim predsednikom nije ni reč o tome želeo da kaže.

Ostaće upamćeno da je tokom predstavljanja najkritičnijeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, lansirao ideju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Mnogi su to videli kao pokušaj komesara da skrene temu sa problematičnih nalaza Evropske komisije kojoj pripada.

S.P./ Danas/ Politiko

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu