Rat u Ukrajini

Pogled s Krimskog mosta: Vladimir Putin u obilsku radova

Foto: AP

5. 12. 2022. / 18.05

Krim: Putin se provozao mostom

Predsednik Rusije obišao je radnike koji popravljaju Krimski most nakon što je oštećen zbog eksplozije u oktobru. U dve vojne baze u centralnoj Rusiji dogodile su se eksplozije. U jednoj od njih se nalaze strateški bombarderi. Uzrok se ispituje

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je automobilom prešao Krinski most, čija je desna traka danas otvorena za saobraćaj posle 8. oktobra kada je oštećen.

Krimski most je oštećen usled eksplozije goriva koje se nalazilo u cisterni voza u koji je udario kamion. Poginule su tri osobe. Moskva je za tu eksploziju okrivila Ukrajinu,.

Predsednik je danas razgovarao sa radnicima koji su popravljali objekat.

Kako su javili ruski mediji, ranije, u dve vojne baze u centralnoj Rusiji dogodile su se eksplozije.

Upitan da li je ruski predsednik Vladimir Putin obavešten o eksploziji u bazi Engels, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da predsednika redovno informišu o tekućim dešavanjima.

Jedna od eksplozija se navodno dogodila u bazi u kojoj su smešteni strateški bombarderi koji su učestvovali u izvođenju napada na Ukrajinu, preneo je AP.

Ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija.

Ruska agencija RIA Novosti izvestila je da su tri vojnika poginula, šestorica povređena i oštećen avion, rano jutros kada je kamion za gorivo eksplodirao u vazduhoplovnoj bazi u Rjazanu, na zapadu Rusije.

Istovremeno, vlasti u Saratovskoj oblasti duž reke Volge saopštile su da proveravaju izveštaje o eksploziji u zoni vazduhoplovne baze Engels, u kojoj se nalaze strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 koji su učestvovali u izvođenju udara na Ukrajinu.

Ti bombarderi mogu da nose nuklearno oružje.

Guverner regiona Saratov Romašetan Busargin rekao je da nema štete na civilnim objektima i dodao da vlasti proveravaju da li je izazvana šteta na vojnim objektima.

Dok se Vladimir Putin šetao Kriskim mostom, Rusija je na Ukrajina ispalila preko 100 rekata. Na meti je, tvrdi Kijev, uglavnom ponovo bila energetska infrastruktura.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu