Sever Kosova

Nakon današnjeg incidenta: oštećenja opštinske zgrade

Foto: FoNet/KoSSev

6. 12. 2022. / 17.21

Zubin Potok: Sirene i eksplozije

Nakon što su građani Zubinog Potoka sprečili članove Opštinske izborne komisije za četiri opštine na severu Kosova da uđu u zgradu opštine Zubin Potok, čule su se sirene. Očevici pominju i eksplozije. Sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i u Zvečanu

Danas posle 13 časova čule su se sirene na Kosovu, u Zubinom potoku, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu. Pre 17 časova na Severu je bilo mirno.

Incident se desio zato što su novi članovi Opštinske izborne komisije za četiri opštine na Severu, kako su i najavili dan ranije, pokušali da uđu u prostorije ovih ustanova.

Na osnovu još nepotvrđenih informacija sa terena, oni su prvo došli u opštinu Zubin Potok i to u pratnji policije. Kako je portalu KoSSev izjavio doskorašnji odbornik u opštini Zubin Potok, Milija Biševac, ispred prostorija OIK-a okupila se i veća grupa građana koji nisu dozvolili zauzimanje prostorija. Intervenisala je i policija, a navodno je koristila i šok bombe.

Nakon toga čule su se sirene. Biševac je izjavio da su se sirene utišale kad su predstavnici izborne komisije i policija napustili zgradu opštine.

"Ljudi su uznemireni, čula se eksplozija i zato su se okupili. Sirene na njih deluju uznemirujuće. Apsolutno je nedemokratski zauzimati opštinu bez ikakve najave.“, naglasio je.

Nakon toga, oko 15 časova čule su se sirene i u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću

U Kosovskoj Mitrovici sinoć, uoči dešavanja u Zubin Potoku, polomljen je prozor na prostoriji Centralne izborne komisije.

Pretpostavlja se da su pripadnici opštinske izborne komisije u prisustvu policije Kosova pokušali da uđu u sedište opštinske izborne komisije u Kolašinskoj ulici u Severnoj Mitrovici. Ispred same opštinske izborne komisije začule su se tri jake detonacije, a u isto vreme i sirene za uzbunu.

U trenutku kada je u Mitrovici došlo do incidenta, ispred zgrade opštine u Zvečanu, okupio se veliki broj građana, ali prema našim saznanjima, u ovoj opštini nije došlo do incidenta.

Sirene su se danas oglasile i u Leposaviću, posle čega su se građani okupili ispred zgrade opštine u kojoj je i kancelarija opštinske izborne komisije. Za sada je mirno, javlja dopisnik RTS-a. U ovom mestu se nije pojavljivala policija ni članovi izborne komisije poslati iz Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković optužio je 6. decembra kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da mu je cilj da "nasilno i oružjem zauzme četiri opštine na severu" i "postavi albanske predstavnike u njima nezakonitim i nelegitimnim izborima“.

Za 18. decembar raspisani su vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.
Te opštine su od 5. novembra bez gradonačelnika srpske nacionalnosti, nakon što su oni podneli su ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje su za Kosovo nelegalne, a koje izdaje Srbija.

Za povratak u institucije kao uslov naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom, a Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim.

S.Ć./KoSSev/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu