Rasprava o budžetu 2023.

Vređanje opozicije zato što je podnela amandman: Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić

Foto: Tanjug

8. 12. 2022. / 19.27

Poslanici opozicije: Tražićemo interpelaciju zbog Siniše Malog

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije najavili su danas da će podneti inicijativu za interpelaciju zbog izjave ministra finansija Siniša Malog da su oni "izdajnici i strani plaćenici, koji rade protiv sopstvene države"

I današnji, četvrti dan zasedanja Skupštine Srbije o budžetu za narednu godinu, obilovao je prepirkama, čarkama, i vređanjem između opozicionih i vladajuće strane u Parlamentu.

Izdvaja se prepirka između opozicionih poslanika i Siniše Malog, ministra finansija posle koje su poslanici opozicionih stranaka najavili su danas da će podneti inicijativu za interpelaciju zbog izjave ministra finansija Siniša Malog da su oni "izdajnici i strani plaćenici, koji rade protiv sopstvene države".

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksića. Aleksić je rekao da je amandmanom, koji je podneo na budžet za 2023. godinu, predložio da se pripadnicima vojske povećaju plate najmanje za 30 odsto i ukazao da je u toku masovan odlazak iz Vojske Srbije, što se krije.

Po njemu, pripadnici vojske napuštaju službu zbog plata, uslova rada, ali i zbog “masovne zloupotrebe profesionalnih pripadnika Vojske Srbije koji služe za kampanju Aleksandru Vučiću i vlasti”.

Naveo je da je 7.500 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno duž linije sa Kosovom i Metohijom, i u Novom Pazaru, Raškoj, Kruševcu, Kuršumliji. Aleksić nije želeo da iznosi podatke o popunjenosti brigada vojske, ali je naveo da “ona u ovom trenutku nije operativno osposobljena”.

Ministar Siniša Mali je rekao da izlaganje Aleksića nije samo vređanje pripadnika Vojske Srbije, već i svih građana.

“Setimo se njihovog vremena, vremena u kome je vojska uništavana. Sve što su mogli da prodaju od oruđa, oružja u našoj vojsci oni su prodali ili istopili u staro gvožđe”, rekao je Mali.

On je ocenio da je sramota da neko priča o rasporedu i brojnosti naših jedinica oko Kosova i Metohije u ovom trenutku, i pitao poslanike "Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota.“

U raspravu se uključio i poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Borko Stefanović, koji je ocenio da je Mali "prešao sve granice".

“To je izuzetno opasna stvar. Tako nešto reći je krajnje uvredljivo, duboko narušava dostojanstvo Narodne skupštine i crta mete ljudima na čelo”, upozorio je Stefanović.

Zbog pomenute optužbe ministra finansija, opozicioni poslanici će tražiti njegovu interpelaciju.

"Tražićemo od Vlade Srbije da se izjasni da li je to stav ministra Malog ili stav čitave vlade, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac na konferenciji za novinare. Lutovac je rekao da će se tražiti da Mali bude razrešen ili sam da podnese ostavku.

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić je rekao da je obaveza opozicije "da im ne dozvolimo da nastave sa takvim ponašanjem… Ta interpelacija može teoretski gledano da vodi i do smene ministra finansija, naravno nismo toliki optimisti, ali hoćemo da ukažemo na bahato ponašanje tog čoveka“.

Objasnio je da  interpelacija prvo ide na Odbor za ustavna pitanja, pa kada prođe taj odbor predsednik Skupštine je dužan da bez odlaganja pitanje dostavi Vladi, nakon čega se čeka odgovor Vlade Srbije, a iza toga ide rasprava, odnosno posebna sednica u parlamentu.

S.Ć./FoNet/Nova S

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu