Kosovo

Blizu smo tome da zatražimo povratak srpskih trupa na Kosovo: Ana Brnabić

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

9. 12. 2022. / 15.55

Vraćanje srpskih trupa na KiM: Potrebno je pitati Kfor za dozvolu

U kontekstu najave da Srbija ima pravo i nameru da na KiM vrati deo svojih trupa, kao što kažu Ana Brnabić i Petar Petković, Vladislav Jovanović i Boris Tadić podsećaju da bi prema Rezoluciji 1244 o tome trebalo da se izjasni Kfor

Srbija ima pravo i nameru, prema Rezoluciji UN 1244, da na KiM vrati određeni broj trupa, smatra premijerka Ana Brnabić komentarišući sinoćni događaj u Kosovskoj Mitrovici kad je između 200 i 300 pripadnika Kosovske policije iz južnog dela grada ušlo u severni.

Brnabić je rekla da se svakodnevno vidi kršenje Kumanovskog sporazuma, kao i Briselskog.

"Zbog toga smo veoma blizu tome da prema Rezoluciji UN 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni su tamo životno ugroženi uključujući i deca u vrtićima.“ istakla je premijerka

Kasno sinoć, direktor Kancelarije za KiM Petar Peković j je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da će Srbija "razmotriti povratak do hiljadu pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN".

U tom kontekstu, nametnulo se pitanje pod kojim uslovima i uz čije odobrenje Srbija može da pošalje pripadnike policije i vojske da garantuju bezbednost Srba na Kosovu.

Diplomata Vladislav Jovanović i ministar spoljnih poslova u vreme Slobodana Miloševića, rekao je za Euronews da Srbija svakako ima formalno pravo da pokrene taj deo iz Rezolucije 1244, pa čak i da se "požali na taj dugi period koji je izbegnut kroz diskrecionu vlast Kfora“.

Vladislav Jovanović kaže da obaveza izvršavanja odredbe nije prestala ni posle 22 godine.

Podseća da je predsednik Boris Tadić svojevremeno rekao  da bi odlazak srpskih oružanih snaga na KiM  značilo da će naši vojnici biti ‘glineni golubovi’. "Zbog toga sigurno nije ni postavljeno pitanje izvršavanja te obaveze", smatra Jovanović.

Kaže i da "postoji odstupanje koje je izvršio NATO tako što je preneo na komandanta Kfora diskreciono pravo da li će i kada dozvoliti ulazak naše vojske i policije.“

"Drugim rečima, NATO je sam revidirao Rezoluciju, što je nešto na šta nije imao pravo", ističe Jovanović i dodaje da Savet bezbednosti na to nije reagovao.

U slučaju izvršavanja odredbe, pripadnici vojske i policije bili bi postavljeni na graničnim prelazima, a ulazak tog broja trupa je jedna vrsta afirmacije suvereniteta Srbije koja je priznata u Rezoluciji 1244 na više mesta.

"Dakle, to ne bi bilo prisustvo koje bi moglo da osigura pregled celog Kosova, već bi imalo simbolično značenje. Na taj način bi bio afirmisan suverenitet Srbije, a postavljanje pripadnika vojske i policije oko srpskih svetinja je samo dodatna garantija da one neće biti oskrnavljene, napadnute i dovođenje u pitanje", zaključuje Jovanović.

I Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, podseća da bi o svemu trebalo da se pita Kfor.

Na Tviteru je objavio da Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ne govori istinu kada izjavljuje da će Srbija razmotriti povratak hiljadu pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM.

"Direktor kancelarije za KiM laže javnost kako će Srbija “razmotriti” povratak do 1000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM sa ciljem zaštite našeg stanovništva. A istina je da mogu doći na KiM samo pod odobrenjem komandanta Kfora i to ne u tu svrhu!“, napisao je Tadić.

"Dakle, kancelariju za KiM nam vodi osoba koja ne poznaje čak ni rezoluciju 1244 ili koja svesno obmanjuje građane o navodnom patriotizmu ove vlasti, kako bi prikrili da su predali gotovo sve preostale poluge državnosti Srbije nakon Kumanovskog sporazuma“, dodao je.

O svemu će, ipak, stanovnike Srbije izvestiti predsednik Aleksandar Vučić "tokom današnjeg dana“ kako je jutros pretpostavila premijerka Ana Brnabić.

S.Ć./Tanjug/Euronews/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu