Region

Sećnje: Tomislav Tomašević na obeležavanju 30. godišnjice ubistva porodice Zec

Foto: Facebook stranica Tomislava Tomaševića

9. 12. 2022. / 20.32

Zagreb: Spomen ploča porodici Zec

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je spomen ploču na mestu gde je pre 31 godinu ubijena srpska porodica Zec. Zločinci su još uvek nepoznati

Grad Zagreb će na mestu ubistva porodice Zec kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsećanje na počinjeni zločin – najavio je gradonačelnik tog grada Tomislav Tomašević.

Tomislav Tomašević prvi je gradonačelnik Zagreba koji odaje poštu porodici Zec, drugu godinu zaredom.

"Želim pozvati sve aktere društva, sve sugrađane, sugrađanke, da gradimo zajedno društvo i grad tolerancije, društvo i grad gde nema nikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi, društvo i grad jednakih kako se ovakve mračne epizode iz naše prošlosti nikada više ne bi ponovile", rekao je gradonačelnik Zagreba.

Mihajla, Mariju i njihovu dvanaestogodišnju ćerku, ubili su pre 31 godinu pripadnici specijalne jedinice hrvatske policije, koji za taj zločin do danas nisu osuđeni.

Zagrebački mesar, Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegova supruga Marija i kćerka Aleksandra likvidirane su na Sljemenu, a njihova tela zatrpana smećem. Zločin su preživeli deca Dušan i Gordana koji su se sakrili u kući. Decu je potom njihova baka odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku gde i danas žive.

Antifašistička liga Hrvatske i Narodno vijeće zalažu se za postavljanje trajnog spomen obeležja porodici Zec za čije ubistvo nikad niko nije odgovarao.

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenjuje da je "činjenica da grad Zagreb želi obeležiti stradanje jedne srpske porodice za vreme ratnih godina devedesetih u Hrvatskoj je iznimno značajno jer pokazuje primer koji nije čest, i primer kojim bismo zapravo svi trebalo ići. Pokazuje kako se zapravo poštuje stradanje civila neovisno od toga da li su srpske, hrvatske ili druge nacionalnosti".

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu