Društvo

Zakon o policiji je pisan po narudžbini: Danijela Nestorović

Foto: Nova S

11. 12. 2022. / 0.48

Danijela Nestorović: Zakon o unutrašnjim poslovima je ozvaničenje policijske države

Nacrt novog Zakona o policiji je onaj isti koji je Vulin pokušao da progura jula prošle godine. Nacrt legalizuje napredni softver za praćenje i identifikaciju, ozvaničava policijskog dušnika, dozvoljava ulaz na privatni posed bez naloga

Ako bude usvojen, novi Zakon o unutrašnjim poslovima značiće "uvođenje diktature i ozvaničenje policijske države“ ocenila je narodna poslanica iz grupe "Moramo Zajedno“ Danijela Nestorović.

Podsetila je da je to onaj isti zakon koji je u "u julu prošle godine pokušao da provuče Aleksandar Vulin. Tada je Aleksandar Vučić naložio, ili kako je zvanično rečeno ’zamolio’ Vulina da povuče zakon iz procedure, zbog ’velikog pritiska javnosti“ pravdajući se time da nije stigao da ga pročita“.

Javna rasprava o predlogu tog Zakona zakazana je pred Novu godinu i Božić, što je Nestorović nazvala kao "ustaljeni mehanizam“ vlasti.

Novi Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima, ocenila je, predstavlja udarac na sva Ustavom Srbije zagarantovana prava i na demokratiju i sve demokratske vrednosti.

Danijela Nestorović kaže da je zakon pisan po "narudžbini“ kako bi se građani stavili pod kontrolu. Navodi da će zakon legalizovati napredni softver za praćenje i identifikaciju kako bi policija mogla da kontroliše građane i ugrožava im pravo na privatnost i slobodno kretanje, zatim da se vraća "profesionalni policijski doušnik, a daje se i mogućnost policiji da uđe na privatni posed bez naloga suda.“

Ukazala je da je sporna odredba novog zakona kojom je "otpor“, odnosno suprotstavljanje zakonitoj primeni policijskih ovlašćenja, definisan kao oglušivanje o naređenje ili zauzimanje klečećeg, sedećeg, ležećeg ili sličnog položaja (pasivni otpor).

"To bi značilo da policajac, recimo demonstrante ili građane koji su se okupili da mirno protestuju, na šta po Ustavu RS imaju pravo, može da, ukoliko proceni da to nije u skladu sa njihovim mišljenjem ili nalogom, primeni policijska ovlašćenja“, navela je Nestorović.

S.Ć. /Beta

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu