Kosovo

Šatori na Rudaru: Sinoć na graničnom prelazu

Foto: Tanjug

11. 12. 2022. / 11.56

Rezolucija SB 1244: Kfor je jedina dozvoljena vojna oružana snaga na Kosovu

Vlada Srbije će u utorak glasati o zahtevu za povratak Vojsci Srbije na KiM koji će biti upućen komandantu Kfora, pozivajući se na Rezoluciju 1244. Prema Rezoluciji SB 1244, odnosno Kumanovskom sporazumu, tako nešto nije moguće. Sinoć je na izviđačku patrolu Euleksa bačena šok bomba, Na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak su i dalje barikade, mirno je

O zahtevu za povratak dela Vojske Srbije na Kosovo, koji Srbija planira da pošalje komandantu Kfora generalu Anđelu Mikele Ristućiju sledeće nedelje, u utorak će odlučiti Vlada Srbije.

U zahtevu piše: "Rezolucijom SB se potvrđuje da će Vojsci Republike Srbije biti dopušten povratak na teritoriju Kosova i Metohije radi obavljanja određenih funkcija. Stoga, povratak vojske i policije ne predstavlja mogućnost, već je Rezolucijom SB stvorena obaveza za Kfor.“

Portal KoSSev danas podseća da prema Rezoluciji SB 1244, odnosno Kumanovskom sporazumu, jedina dozvoljena vojna oružana snaga na teritoriji Kosova je Kfor, koje je kao misija NATO u vojnom smislu zadužena za bezbednost na Kosovu.

U tački četiri Rezolucije predviđeno je da se "dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja dozvoli povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom dva", dok se u tački šest tog aneksa kaže da će to osoblje održavati veze sa UNMIK i Kfor, obeležavati i čistiti minska polja, biti prisutno na mestima srpske kulturne baštine i na glavnim graničnim prelazima.

Rezolucija 1244 SB UN iz juna 1999. godine, kojom je zahtevan kraj ratnih sukoba na Kosovu i povlačenje vojske i policija tadašnje SR Jugoslavije s Kosova, daje mogućnost da se, pod posebnim uslovima, deo osoblja može vratiti, "uz nadzor međunarodnog bezbednosnog prisustva i ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)".

Prema Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova za bilo kakav ulazak "bilo kojih" snaga Srbije prethodno je potrebna "izričita saglasnost komandanta Kfor", s tim da ništa neće uticati na "dogovoreni povratak osoblja tadašnje SRJ i Srbije".

KoSSev podseća da sam povratak, do čega nije došlo, trebalo je da bude predmet naknadnog sporazuma, što je predviđeno tačkom 6 nekadašnjeg Ahtisarijevog dokumenta podnetog Slobodanu Miloševiću, koji su 3. juna 1999. odobrile i srpska vlada i skupština, o razmeštanju međunarodnih snaga pod pokroviteljstvom UN.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas RTS-u da je zahtev Kforu za povratak pripadnika Vojske Srbije na Kosovo pokušaj da se "isteraju stvari na čistac“.

Ali, i on, kao što je sinoć u obraćanju naciji rekao  predsednik Aleksandar Vučić, misli "da su to retorička pitanja, odnosno unapred znamo odgovor na njih“, rekao je, ocenivši da "kao što i sada pokušavaju da predstave da Briselski sporazum kao da i ne postoji, tako se ponašaju i u odnosu na Rezoluciju 1244“.

Međutim, ocenio je i da međunarodna zajednica ne može da ukine Rezoluciju 1244 zato što je potrebna većina u Savetu bezbednosti UN, dok je Priština, kako je dodao, već više puta tražila njeno ukidanje, kao i da budu ukinuti Unmik i Kfor.

Dačić je rekao da zahtevom za vraćanje srpske vojske i policije na sever, Srbija želi da ukaže da postoji obaveza međunarodne zajednice da zaštiti sve građane Kosova i Metohije.

Sever Kosova je i dalje blokiran, pa se preko prelaza Jarinje i Brnjak ne može ni pešice ni automobilom zbog barikada koje  su Srbi sinoć postavili u znak protesta zbog hapšenja policajca Dejana Pantića. Policije ima na svim prelazima. Noć je prošla mirno.

Kako javlja RTS, na barikadi u Rudaru, okupili su se građni severne Mitrovice i Zvečana.

Euleks je potvrdio da je sinoć bačena šok bomba nas njihovu izviđačku patrolu, ali da niko nije povređen niti je pričinjena materijalna šteta.

S.Ć./KoSSev/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu