Kosovo

Pripadnici ROSU: Kosovska patrola ranije na Gazivodama

Foto: AP

11. 12. 2022. / 13.34

Petković obavestio Lajčaka: ROSU upala na Gazivode

Pripadnici ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima upali u objekat brane. Direktor Kancelarije za KiM obavestio o tome specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Pobediće mir a ne Kurti, poručuje Ana Brnabić

Pripadnici ROSU upali su, kako saznaje RTS, pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode, javlja RTS.

Oni su, sa dugim cevima i oklopnim vozilima, tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga sa objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Prema poslednjim informacijama, oni se nalaze i dalje na objektu kod velike brane na Gazivodama, koji su nasilno i protivpravno zauzeli.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije Rosu protivpravno upale na Gazovode.

"Upravo sam obavestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali zastave Srbije", napisao je Petković na Tviteru.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, kao i da će "pobediti mir, a ne Kurti".

"Ono što Aljbin Kurti doživljava kao pretnju su naši stalni pozivi na mir i stabilnost, otvoren i pošten dijalog, poštovanje i punu primenu svih dogovora postignutih u dosadašnjem toku dijalogu Beograda i Prištine. Srbija je posvećena miru i stabilnosti.  Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, ali i Rezoluciju 1244 SB UN i Povelju UN", navela je Brnabićeva.

Kaže da je, iako Kurti govori da ne želi sukob, već dijalog i mir, činjenica da sada svi, čak i oni koji ga najsnažnije podržavali iz EU i SAD vide za šta se on zaista zalaže i koje su njegove vrednosti, a to nisu mir i stabilnost.

"Još jednom, uprkos Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohuškačkoj politici, pozivamo na smirenost i još više strpljenja. Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo najvažniju stvar za sve, a to je mir. Mir će pobediti, a ne Kurti", zaključila je Brnabićeva.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu