Kosovo

Barikade, drugi dan: Blizu Rudara

Foto: AP

11. 12. 2022. / 17.13

Kosovska policija: Nismo zauzeli Gazivode

Večeras sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. O pretnji Kurtija da će u večernjim satima napati Srbe obavešten Kfor. Kosovska policija tvrdi da nisu na Gazivodama, a da se odatle sinoć pucale kriminalne grupe

Večeras u 19 časova biće održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle pretnji kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obavestio je danas Kfor da " prema informacijama koje imamo, kosovski premijer Aljbin Kurti je na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju", navodi se u pisanoj izjavi Rakića. "Ovo je trenutak kada je odgovornost na Kforu i Euleksu da spreče haos koji Kurti sprema", naglasio je Rakić.

Prema pisanju KoSSeva, Kosovska policija demantovala je medijske izveštaje da je ROSU zauzela objekat na Gaziovodama i da su maltretirali zaposleno lice u ovom objektu.

Tvrde da su stacionirani "na magistralnom putu koji vodi u pravcu pogranične tačke Brnjak i ne nalazi se ni u jednom konkretnom objektu, niti postoji ijedno maltretirano lice ili zaposleni, kako je objavljeno u medijima, već samo legitimisano lice koje je na toj lokaciji snimalo, a koje je nakon legitimisanja nastavilo (putem) bez ikakvih problema“, saopštila je upravo Kosovska policija.

Na ovoj lokaciji, tvrdi dalje policija, "sinoć su kriminalne grupe u tri slučaja pucale iz vatrenog oružja“, dok je policija bila na službenoj dužnosti, i u "samoodbrani bila prinuđena da odgovara vatrenim oružjem kriminalnim licima/grupama“.

Na graničnim prelazima su još uvek barikade i okupljeni građani.

S.Ć./KoSSev/Fonet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu