Kosovo

Određern mu je pritvor bez obrazloženja: Dejan Pantić

Foto: Tanjug

12. 12. 2022. / 18.20

Jednomesečni pritvor za Dejana Pantića: Bez detaljnog obrazloženja

Hapšenje bivšeg kosovoskog policajca Dejana Pantića je bilo povod za postavljanje barikada na severu Kosova. Određen mu je pritvor do 9. januara. Tereti se za izvršenje terorističkog akta. Njegov advokat je najavio žalbu čim mu bude dostavljeno obrazloženje. Aleksandar Vučić tvrdi da je Pantić poptpuno nevin

Sudija Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je Dejanu Pantiću, koji je uhapšen u petak na prelazu Jarinje, meru sudskog pritvora u trajanju od 30 dana, od 10. decembra ove godine do 9. januara 2023, rekao je za Tanjug njegov advokat Srđan Mitrović koga je angažovala Kancelarija za KiM.

Mitrović je rekao da je "dobio rešenje ali to i nije rešenje nego dispozitiv u kome se kaže da će detaljno obrazloženje biti naknadno dostavljeno“. Rekao je i da je ročište održano onlajn i da Pantića nije video uživo.

Najavio je da će uložiti žalbu kada mu bude bilo dostavljeno obrazloženje na osnovu koga je doneta ova mera.

Dejan Pantić je uhapšen u petak na prelazu Jarinje kada se sa porodicom vraćao iz Raške, a terete ga za krivično delo "izvršenje terorističkog akta“.

Njegova porodica je, kako izjavljuju, iz medija saznala na osnovu izjave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjala Svečlje, da se Pantiću na teret stavlja da je "organizovao napad na prostorije CIK na severu Kosova".

Ranije danas oficir za vezu Beograda Dejan Pavićević uputio je Prištini zvaničan zahtev da mu se omogući da poseti Dejana Pantića, koga od kako je uhapšen10. decembra nije videla ni porodica ni advoka. O ovom zahtevu Beograda obavešteni su i predstavnici EU i u Beogradu i Prištini.

Predsednik Aleksandar Vučić je sinoć, u obraćanju naciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost uključenjem u TV Dnevnik RTS-a, rekao da je uhapšeni Dejan Pantić, otac troje dece i da je doskora nosio uniformu kosovske policije.

"Kao optužili su ga, takozvani ministar unutrašnjih poslova i neki drugi, za terorizam, a znate zbog čega je uhapšen, zbog događaja kada su oni pokušali okupaciju zgrade opštinske komisije. Dogodilo se da je Pantić počinio pravi terorizam. On čovek živi u toj zgradi i nosio je hleb i bakaluk kući.

Rekao je da je " video nadzor potvrdio da Pantić ništa nije uradio ispred svoje kuće, onda su rekli da je to uradio u Leposaviću, i to pre godinu dana. Čovek je srčani bolesnik, koji je nedavno imao operaciju, prima terapiju, a porodicu mu nisu obavestili ni gde je ni kako je“.

Pozivajući stanovnike severnog Kosova na mir, predsednik Vučić je istakao da je naše da pozivamo na mir i da puste na slobodu nevinog čoveka.

Smatra i da "sada ne smeju da ga puste na slobodu jer je jasno da su ga potpuno nevinog uhapsili“.

Šta će Srbija preduzeti da oslobodi Dejana Pantića, nakon što mu je određen pritvor od 30 dana, nije objavljeno.

S.Ć./KoSSev/Kosovo Online

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu