Društvo

U štrajku su do ispunjenja zahteva: Resavica

Foto: Tanjug

19. 12. 2022. / 11.33

Rudari Resavice: Imamo neprimereno niske plate

Rudatri svih devet rudnika Resavice su u štrajku zbog niskih plata. Jutrošnji razgovori u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu uspeli. Pre nedelju dana ministarka Đedović im je rekla da imaju njeno lično i profesionalno saosećanje

Jutrošnji razgovori u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu uspeli, i rudari svih devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja Resavica su u štrajku. Razgovaralo se o povećanju plata.

"Mi smatramo da su plate rudara neprimereno male za težak i važan posao koji rade“, naveo je Nebojša Milenković predsednik Štrajkačkog odbora.

Rudari su najavili da će štrajkovi do ispunjenja zahteva. Štrajk se odvija u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada.

Milenković je rekao da rudari zahtevaju povećanje vrednosti radnog sata i naknade za topli obrok, kao i nastavak eksploatacije u rudniku Soko, koji ne radi od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga“, pružili su  punu podršku rudarima Resavice.

"Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike da odmah prihvati sve opravdane zahteve rudara, poveća im zarade, kako Srbija ne bi usred zime ostala bez struje iz sopstvenih izvora. Pozivamo i sve sindikate i celokupnu javnost u Srbiji na solidarnost sa rudarima i podršku“, navodi se u saopštenju "Sloge“.

"Imate moje lično i profesionalno saosećanje, jer kao dete rudara dobro znam koliko je vaš posao težak i odgovoran“, kazala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.na sastanku sa rudarima prošle nedelje.

Ona je tada istakla da su zahtevi rudara za boljim uslovima rada i zaradama opravdani, ali je ukazala da "moramo zajedno da dođemo do strateških i održivih rešenja, kako bi se stvorili bolji uslovi za rad“.

S.Ć./FoNet/Tanjug

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu