Svet

Foto: AP

19. 12. 2022. / 18.41

Ograničenje cena gasa: Posle zime skladišta će biti ispražnjena

Ministri energetike odlučili da se odluka o ograničenju cene gasa primenjuje od 15. februara. Odustajanje od ruskog gasa zbog situacije u Ukrajini, Evropu je već koštalo oko 1.000 milijardi dolara

Odustajanje od ruskog gasa zbog situacije u Ukrajini Evropu je već koštalo oko 1.000 milijardi dolara, objavila je američka agencija Blumberg, pozivajući se na sopstvene proračune, a prenosi Tass.

Toliki  gubici su posledica velikog povećanja cene struje za evropske kompanije i potrošače. Agencija predviđa da je to samo početak najveće energetske krize poslednjih decenija.

Analitičari Blumberga smatraju da će se Evropa suočiti sa oštrim ekonomskim padom, ali ne i sa recesijom, ako cene prirodnog gasa u Evropskoj uniji ponovo porastu na 210 evra po megavat-satu.

Na današnjem sastanku u Briselu, ministri energetike članica Evropske unije usvojili su odluku o ograničenju cene gasa, koja će početi da se primenjuje od 15. februara naredne godine, objavio je Rojters.

U dokumentu u koji je britanska agencija imala uvid navodi se da će se odluka primenjivati kada cena gasa na referentnoj berzi u Holandiji tri dana zaredom bude veća od 180 evra za megavat-sat, odnosno 1.850 evra za 1.000 kubnih metara.

Analitičari agencije Blumberg očekuju da će posle zimskog perioda skladišta gasa u Evropi biti ispražnjena, a s obzirom da su isporuke ruskog gasa svedene na minimum, biće ih teško napuniti za narednu zimu, navodi Blumberg i smatra da će napeta situacija sa isporukama tečnog prirodnog gasa Evropi trajati najmanje do 2026. godine, kada će Katar i SAD moći dovoljno da povećaju proizvodnju tog energenta.

Trka Evropske unije da popuni rezerve prirodnog gasa je već počela, rekao je Blumbergu analitičar Skandinavske enskilde banke Bjarne Šildrop, koji smatra da će povoljni uslovi za prodavce gasa potrajati najmanje još 12 meseci.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu