Društvo

Foto: Fjdafdafafa/Pixabay

31. 12. 2022. / 0.58

Mizogina izjava godine: Pobednik je Bogdan Obradović

Najmizoginija izjava 2022. godine po izboru građana i građanki Srbije glasi: "Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac". Njen autor je teniski trener Bogdan Obradović

Na upravo završenom izboru za najmizoginiju izjavu 2022. godine, pobedila je izjava teniskog trenere Bogdana Obradovića, data na RTV Pink: "Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac".

Građani i građanke Srbije glasali su deset dana za jednu od deset izjava. Takmičenje su pokrenuli  Akademija ženskog liderstva, grupa "Novinarke protiv nasilja nad ženama“ i Inicijativa "Otvoreni parlament“.

Izjava Bogdana Obradovića je osvojila 18 odsto glasova, dok je na drugom mestu izjava poslanika Miloša Jovanovića sa 17 odsto: "Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavala sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje".

Treće mesto je zauzeo tvit poslanika Vladimira Đukanovića: "Sada će pripadnice raznih idiotskih feminističkih udruženja morati na aparate. NVO sektor u haosu i očaju. Bravo za Vrhovni sud SAD".

Jovana Gligorijević, novinarka i jedna od osnivača grupe "Novinarke protiv nasilja nad ženama", rekla je za Euronews da je verbalno nasilje odavno normalizovano u našem javnom prostoru, ali da je ovaj izbor za najmizoginiju izjavu godine korak ka poboljšanju.

"Ono što intuitivno znamo da nije u redu, postane u redu, jer to čujemo na televiziji. Ali ako neko nešto kaže ženi što nikada ne bi rekao muškarcu i ne možemo da zamislimo da bi rekao muškarcu, onda je jasno da je po sredi seksizam i mizoginija", kaže Gligorijević.

Podaci nevladinih organizacija pokazuju da su do 6. decembra i Međunarodnog dana borbe protiv femicida u Srbiji ubijene 23 žene. Međutim, zvanične statistike nema.

Gligorijević naglašava da je svetao primer Kabinet poverenice za ravnopravnost Brankice Janković koja je reagovala na svaku od mizoginih izjava koje su se našle u užem izboru, bez obzira na to da li ju je izrekao pripadnik vlasti ili opozicije.

S.Ć./Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu