Region

Foto: AP

31. 12. 2022. / 1.17

Zatvaranje Mekdonaldsa u Bosni: Hamburger izgubio bitku protiv ćevapa

Centrala Mekdonaldsa oduzela je licencu za poslovanje tog lanca restorana u Bosni i Hercegovini, prenosi N1 Sarajevo. Kirija za prostor u kome je sarajevski Mek nije plaćena nekoliko meseci. Smatra se da Mek nema publiku u BiH zbog ćevapa

Juče je bio poslednji dan Mekdonaldsa u Mostaru. Naime, centrala Mekdonaldsa oduzela je licencu za poslovanje tog lanca restorana u Bosni i Hercegovini, prenosi N1 Sarajevo.

Ranije je objavljeno da s radom prestaju poslovnice u Sarajevu, zbog dugovanja nekoliko mesečnih kirija Raifaizen banci koja je vlasnik objekta u Ulici Maršala Tita u centru Sarajeva, u kom je smešten popularni Mek.

Prvi restoran otvoren je u Sarajevu 2011. godine, a godinu dana kasnije Mek je stigao i u Mostar. Do sada, u BiH je otvoreno samo pet objekata.

U susednoj Hrvatskoj posluje čak 39 Mekdonalds restorana, a u Srbiji 32.

Bilo je najavljeno ponovno otvaranje restorana u Banjaluci, navodno u šoping centru Delta Planet, ali je prema medijskim izveštajima, pandemija koronavirusa odložila te planove. Kao moguća nova lokacija za restoran pominjao se i Bihać.

Analitičari su objašnjavali da je Mekdonalds preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorenjenu tradiciju u zemlji.

Kompanija GLIESE koja je nosilac franšize Mekdonaldsa za BiH, nakon pada poslovanja u pandemiji, ostvarila je u 2021. godini dobre poslovne rezultate: prihodi su narasli su 17,75 miliona KM, a broj zaposlenih na kraju prošle godine bio je manji je za 10 nego 2020. godine.

S.Ć./BizLife

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu