Društvo

Srećna nam Nova: Centar Beograda

1. 1. 2023. / 13.11

Šta je novo u novoj godini: Minimalac, penzije, porez, struja, gas, cigarete, parking

Od prvog januara u Srbiji se menjaju uslovi za odlazak u penziju žena, porastao je minimalac zaposlenima u javnom sektoru, Beograđanima je skuplji parking, a za sve u državi važe nove cene električne energije, gasa i cigareta

Od danas, od prvog dana 2023. godine,  dobra vest za radnike sa najmanjim primanjima je da se minimalac povećava, pa će umesto 35.012 biti 40.020 dinara.

Dobra vest je i što će plate u javnom sektoru za oko 500.000 ljudi koji zarade primaju iz budžeta u proseku će biti veće za 12,5 odsto, dok je najavljeno povećanje zarada vojnih lica za 25 odsto.

Ženama će biti potrebno dva meseca više nego prošle godine da bi ostvarile pravo na penziju, jer se prag pomera na 63 godine i šest meseci.  Ali zato će penzije za januar biti veće za 12 odsto.

Zbog rasta cena kvadrata, u Beogradu je odobreno poskupljenje poreza na nekretnine do pet odsto, a veće naknade će plaćati i stanovnici u većini lokalnih samouprava u Srbiji.

Zatim: električna energija je od danas u Srbiji skuplja za domaćinstva i male potrošače u proseku osam odsto, a gas 11 odsto. Kilovat električne energije od danas košta 8,796 dinara, odnosno 12,40 dinara sa porezima. Gas košta bez poreza i taksi 4,08 dinara po kilovat-satu odnosno 4,50 dinara sa porezima i taksama

Cigarete su u Srbiji od danas u proseku skuplje deset dinara po paklici, pa najjeftinije koštaju 310, a najskuplje oko 600 dinara.

U Beogradu je skuplje parkiranje za četiri do pet dinara po satu na području zonskog sistema.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je na kraju 2022. godine da se "cene osnovnih životnih namirnica neće menjati, ali će biti povećane cene drugih proizvoda, jer je hleb veći prioritet od dezodoransa“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu