Svet

Foto. Wikipedia

2. 1. 2023. / 15.24

Turizam i alkohol: Dubai ukinuo taksu na piće

U nastojanju da bude ubedljivo najtraženija tuiristička destinacija Persijskog zaliva, Dubai je ukinuo 30 posto takse na alkoholne proizvode, i dozvolu za konzumiranje alkohola u kući

U Dubaiju je od juče ukinuta taksa od 30 odsto na alkoholne proizvode. Iako nije zvanično objavljeno koliko će trajati ova promena, prema Fajnešl Tajmsu radi se samo o jednogodišnjoj probi, delom nastojanja da glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata privuče više turista i stranih investitora.

U odnosu na druge države Persijskog zaliva, Dubai se smatra mestom liberalnijeg života pa je zato i imao više turista i stranih stanovnika od svojih suseda. Međutim, oni su u međuvremenu unapredile sektor usluga što je uticalo na odluku Dubajija da ukine porez na piće i da time poveća svoju prednost u odnosu na konkurenciju.

U Dubaiju živi devet puta više stranaca nego lokalnog stanovništva, pa oni više neće morati da putuju u najveći emirat Umn ap-Kuvaj kako bi kupili alkohol po nižim cenama.

Istovremeno je ukinuta i dozvola za konzumiranje alkohola, plastična kartica, koju mora da ima svaki stanovnik ovog grada koji želi da u svojoj kući pije alkohol.

S.Ć./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu