Rat u Ukrajini

Saradnja i podrška Saveza i Ukrajine: predsednik Zelenski i generalni sekretar Stoltenberg decembra 2021. u Briselu

Foto: AP

Jens Stoltenberg: NATO da poveća proizvodnju oružja

Zapadne zemlje će morati da budu spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini jer se rat nastavlja, rekao je generalni sekretar NATO saveza. Vojna podrška će osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je za BBC da NATO savez mora da poveća proizvodnju oružja, zato što se rat u Ukrajini nastavlja, a potrebe Kijeva rastu.

"Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja“, rekao je lider vojnog saveza 30 zemalja sveta.

Stoltenberg je rekao da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje, i naterati Rusiju da pregovara o prekidu rata.

Napomenuo je i da je važno održavanje oružanih sistema koji su već isporučeni Ukrajini.

"Videli smo da Rusija ne pokazuje znakove odustajanja a njen glavni cilj je preuzimanje kontrole nad Ukrajinom. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko meseci, ali takođe znamo da je Rusija mobilizuje mnogo više snaga, mnoge od njih sada se obučavaju."

Stoltenberg je dodao i da "sve to ukazuje da su spremni da nastave rat i potencijalno pokušaju da pokrenu novu ofanzivu".

"Verotno je  da će i ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom, ali presudna za ishod takvih razgovora je snaga Ukrajine na bojnom polju", rekao je generalni sekretar NATO.

 

S.Ć./RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu