Zabava

Mesto za uživanje: Palata San Domenico

Foto: Promo

2. 1. 2023. / 18.17

Serija „Beli lotos“: U glavnoj ulozi – hotel

Palata San Domenico na vrhu litice sicilijanskog grada Taormina je hotel u kome borave superbogati junaci serije „Beli lotos“ u produkciji HBO. Sve lepote koje se vide u seriji, postoje i u stvarnosti

Hotel u kome borave superbogati turisti, likovi druge sezone serije Beli lotos, ravnopravni je deo njihovog sedmodnevnog letovanja na Siciliji i, po mnogima, glavni glumac. To je palata San Domenico na vrhu litice u Taormini, hotel sa pet zvezdica lanca Four Seasons.

Nekadašnji manastir iz 14. veka sa očaravajućim pogledom na vulkan Etnu i obalu, postao je hotel 2021. godine. Sve što je pokazano u Belom lotosu je stvarno, osim dva detalja.

Hotel se nalazi 400 metara visoke stenovite visoravni Taormine, i  nema pristup moru. Zato je za početnu scenu kad gosti na brodiću stižu u hotel, korišćeno  privatno pristanište obližnjeg ribljeg restorana, a scene na plaži snimane su u obližnjem odmaralištu gde gosti uživaju u ležaljkama i suncobranima u klubu urezanom u crvenkastu liticu okruženu kamenim lukovima i morskim stenama, sa pogledom na malo ostrvo Izolabela.

Sve ostale scene koje se dešavaju u hotelu, snimljene su u hotelu.

Za scene enterijere odabrani su najbolji apartmani u hotelu. U njima su vrata koja ih spajaju, i koja u seriji imaju ulogu u raspletu priče jedne epizode, imaju slike svetaca – delo monasi koji su tamo nekada živeli. Stvarni su i bujne bašte za uživanje u zalasku sunca uz piće, panoramski bazen i terasa sa pogledom na zaliv gde gosti doručkuju, i restoran sa Mišelenovom zvezdicom. Paganske statue i freske takođe.

Neke scene su snimljene u renesansnoj palati Vila Taska, u gradu Monreale, u blizini Palerma. Smeštena je u bujnom parku, ima raskošne freske i statue, sobe velike veličine i egzotični bazen-ribnjak sa svežom izvorskom vodom. Priča se da je tu boravio nemački kompozitor Rihard Vagner. U Belom Lotosu glumi i  Vila Elena, koja se nalazi među maslinjacima u blizini Nota. Ukrašen je starim tapiserijama i mermernim komadima i ima ogroman bazen.

Beli lotos odaje počast i filmu Kum, pa prikazuje Castello degli Schiavi u Fiumefreddu.

Većina scena kupanja i podvodnih scena snimljena je na javnoj plaži slikovitog ribarskog sela Čefalu, između Taormine i Palerma.

Junaci "Belog lotosa“ uživaju u poznatim sicilijanskim jelima: kanoli punjeni rikotom, kasato torta, sladoled i arancini pirinčane kuglice. Piju lokalni roze i Martini. Dva para provode dan degustacije vina u kantini Planeta na bokovima planine Etna, gde plodna crna zemlja vulkana proizvodi vrhunsko Eruzione (Erupcija) vino.

U Belom Lotosu ima i sicilijanskog predanja. Keramička skulptura bradatog Maura se često prikazuje kao simbol izdaje, kao omaž srednjevekovnoj lokalnoj legendi. Priča se da je jednom od arapskih okupatora na Siciliji odsekla glavu žena koja ga je volela zato što ju je izdao,  i da ju je koristila kao saksiju.

Priča oličava sicilijansku suštinu ljubavi, strast i osvetu, što je prikazano u Belom lotosu. Ove testa di moro keramičke glave danas Sicilijanci koriste kao vaze, držače za lampe, činije za citruse i saksije za cveće ili samo za ukrašavanje prostorija. U seriji je i lokalna šarena keramika u obliku pinjola za koju Sicilijanci veruju da donosi sreću.

Kritičari, hvaleći seriju, neizostavno konstatuju da  njenom uspehu u velikoj meri pripada Siciliji.

S.Ć./ CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu