Društvo

Uživanje u dobroj hrani i zabavi: Iz jednog beogradskog restorana

Foto: Tanjug

7. 1. 2023. / 1.28

Vašington post: Srpski kuvari su super

Američki list je turistima preporučio beogradske restorane koje obavezno treba da posete, zato što njihovi kuvari stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim. Napomenuli su i da je sada dobar kurs dinara u odnosu na dolar

Restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square su na spisku inovativnih restorana koje turistima preporučuje američki list Vašington post-

Po ovom mediju, srpski kuvari stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.

Svoju preporuku dopunili su argumentom da je  prošle godine prestižni francuski restoranski vodič Gault&Millau objavio prvi vodič kroz Srbiju i proglasio osnivača i kuratora koncepta New Balkan Cuisine, Vanju Puškara, kuvarom godine u Srbiji.

Istakli su da je krajem 2021. godine, Mišelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao "preporučeni" kao i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.

Vašington post je napomenuo da je za putnike opsednute restoranima sad pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Beogradu ima ukupno 8.214 ugostiteljskih objekta, među kojima je 5.689 restorana i kafana. U glavnom gradu Srbije posluje i 459 hotela, kao i 2.066 kafića.

S.Ć./Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu