Politika

Druga poseta za dve godine: predsednik Vučić sa monasima hilandara

Foto: Instagram Prijatelji manastira Hilandara

7. 1. 2023. / 20.13

Vlada Srbije: Po odluci Vučića, obezbeđen sav novac za Hilandar

Tokom posete predsednika Vučića Hilandaru gde je proveo Božić, dogovoreno je da će Vlada Srbije obezbediti sav potreban novac za završetak obnove manastira. Tokom predsednikovog odsustva, u njegov Kabinet stigao je odgovor Kfora na zahtev za povratak do 1000 pripadnika Vojske Srbije i policije Republike Srbije na Kosovo

"Po odluci predsednika Vučića, Vlada Srbije je obezbedila sva sredstva za završetak obnove manastira", objavio je Narodni poslanik Nenad Popović, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u poseti manastiru Hilandar.

Predsednik Vučić je sa sinom Danilom juče stigao u manastir Hilandar na Svetoj Gori da tamo proslavi Božić.

"Reč je o završetku obnove manastira pre svega, ali takođe i o projektima koji su važni za Hilandar, a to su nova riznica i novi depo. Prvi put posle kralja Milutina će se raditi rekonstrukcija glavnog hrama, a razgovarali smo i o drugih pet-šest projekata veoma važnih za budućnost Hilandara", rekao je Popović.

Dodao je da je predsednik Srbije prihvatio sve ideje koje je iznelo bratstvo manastira Hilandar na čelu sa igumanom.

"Slobodno mogu da kažem da je posle Aleksandra Obrenovića koji je krajem 19. veka spasao Hilandar da ne ode u tuđe ruke, najviše za Manastir Hilandar u poslednjih 100 godina uradio predsednik Vučić i na tome smo mu svi zahvalni", istakao je Popović.

Dodao je da je predsednik Srbije drugi put za dve godine u poseti Hilandaru i da je u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo na obnovi manastira, ističući da na Hilandaru svaki Srbin dobije i utehu i utočište, ali i smer kuda da ide i ohrabrenje za ono što ga čeka u budućnosti.

Juče je na Instagramu predsednik Vučić podelio svoje "zadovoljstvo što smo, kao sluge naroda, mogli da pomognemo Hilandaru, kao jednojh od najvećih srpskih svetinja“.

Sinoć, na Badnje veče, Kfor je uručio svoj odgovor na zahtev Republike Srbije za povratak do 1000 pripadnika Vojske Srbije i policije Republike Srbije na Kosovo. Odgovor je predat na administrativnom prelazu Merdare predstavnicima komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije.

Čim se vrati sa Hilandara, predsednik Vučić će se upoznati sa sadržajem odgovora Kfora, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Zahtev je predat Kforu 16. decembra nakon što je više od 200 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo iz Južne u Severnu Mitrovicu, što je izazvalo novi talas napetosti na Kosovu.

Najavljujući taj zahtev nakon sednice Vlade kojoj je i on prisustvovao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je gotovo siguran da on neće biti usvojen.

S.Ć./Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu