Kosovo

Foto: Tanjug

8. 1. 2023. / 14.04

Protesti u Kosovskoj Mitrovici i Štrpcu: Jedni su za, drugi su protiv Vučića

Istovremeno, oko 200 građana u Kosovskoj Mitrovici danas je protestovalo protiv Srpske liste i politike Aleksandra Vučića prema Kosovu, a u Štrpcu se nekoliko hiljada građana okupilo zbog napada na srpske mladiće

Srbi sa Kosova danas su u podne održali dva protesta. Prvi, zakazan prošle nedelje u Kosovskoj Mitrovici, protiv "veleizdaje“ Aleksandra Vučića i "torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste, a drugi u Štrpcu povodom ranjavanja mladića i dečaka u Štrpcu i navodnog napada na osamnaestogodišnjaka u Klokotu, zakazan je juče.

Kako prenosi KoSSev, na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija Srpske liste okupilo se oko 200 građana. Razvili su transparent sa porukom "Vučiću, Kosmet te neće! Izdao si nas, Nećemo ni tvoju ZSO! Prodao si nas!“, i uzvikivali su "izdaja“, "crna lista“.

Za to vreme, stotinjak ljudi je stajalo sa strane i posmatralo skup. .

Prisutnima se prvi obratio jedan od organizatora protesta, Ivan Miletić koji je kazao da su za vreme barikada svi verovali da je Vučić želeo da stane iza Srba i da ih podrži, ali i kaže da se to nije dogodilo. Naglasio je da su se građani danas okupili da bi svima poručili da neće da "trpe Kurtijev teror“.

"Niko neće više da trpi ovo. Mi ne možemo više“, kazao je Miletić i pozvao Kurtija i međunarodnu zajednicu da se svi policajci sa Severa povuku i zatvore baze specijalnih jedinica, da se oslobode uhapšeni Srbi. Od Srbije traže da stopira pregovore i da ih zamrzne dok se prethodni zahtevi ne ispune.

U Štrpcu se prema KoSSev-u okupilo više hiljada ljudi. Na potest su, pored gradjanja Štrpca, pristigli i Srbi sa centralnog, ali i iz ostalaih delova Kosova.

Na njihovim transparentima je pisalo "Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca", "Od gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce", "Kurti, decu ti nećemo oprostiti!", "Stefane, srce srpsko junačko!", "Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!", "Evropo, za šta su naša deca kriva?!", "Vučiću, čuvaj Srbe i mir"…

Sa Štrpčanima su bili i politički lideri Srba sa Kosova, predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, član Predsedništva Slavko Simić i drugi, kao i predsednici srpskih opština.

Na prilazu Štrpcu prisutno je više patrola Kosovske policije i Kfora.

"Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigra misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije slagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda", rekao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste i jedan od govornika.

Pozvao ih je da  borbu vode mirnim i demokratskim sredstvima.

"Naša sloga je najjače sredstvo da se odupremo diktatorskom režimu Aljbina Kurtija.  Ako smo jedinstveni i složni pobedićemo. Za nas ne postoji izbor i to nam je olakšano. Mi moramo da ostanemo i opstanemo, kao što su naši preci ostali u mnogo težim uslovima. I za to imamo podršku predsednika Aleksandra Vučića", poručio je Rakić.

S.Ć./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu