Kultura

Film za svakoga: Kadar iz "Leto kada sam naučilča da letim"

Foto: Promo

8. 1. 2023. / 20.12

Filmska produkcija: Najbolja godina u veku

Gledaćemo filmove Slobodana Šijana, Stevana Filipovića, Koste Đorđevića… najmanje 16 filmova čije je snimanje završeno i čiji se uspeh na festivalima i u blagajnama osnovano očekuje

Vrlo je verovatno i moguće da će 2023. biti najbolja filmska godina u ovom veku.

Naime, završeno je snimanje 16 filmova ili je pri kraju za koja se već sad može pretpostaviti da će imati dobar festivalski život i dobre rezultate na blagajni. Barem polovina tih filmova ima potencijal da se pojavi na velikim svetskim festivalima, a ostali da budu interesantni bioskopskim gledaocima.

Budi bog s nama Slobodana Šijana je film koji se očekuje ove godine, zatim nastavak kultnih Munja, film koji će nasmejati i zabaviti pa samim tim i biti rado gledan, zatim Videoteka Luke Bursaća, Pored tebe Stevana Filipovića, Žal Koste Đorđevića…

Očekuje se da će ova godina biti  nastavak talasa iz prošle godine u kojoj je dominirao Strahinja Banović Stefana Arsenijevića sa dvadeset festivalskih nagrada osvojenih pre nego što je jesenas prikazan premijerno u Beogradu. Poslednjih dana prošle godine Strahinja Banović je dobio nagradu Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolji film.

Zatim, prošle godine srpski filmovi su se takmičili na najvećim festivalima, film Miloša Pušića Heroji radničke klase prikazan je u Berlinu, film Brana, manjinska srpska koprodukcija, u Kanu, Da li ste videli ovu ženu Matije Gluščevića u Veneciji, a bilo ih je i u Lokarnu i Amsterdamu i drugim velikim festivalima.

Prošla godina je bila vrlo uspešna po gledanosti filmova. Na primer, Leto kada sam naučila da letim Raše Andrića imao je skoro 200.000 prodatih ulaznica, Zlatni dečko Ognjena Jankovića više od 170.000, a nekoliko filmova je videlo skoro 100.000 gledalaca.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu