Zdravstvo

foto: pool via tanjug ap photo

9. 1. 2023. / 20.27

Epidemija korona virusa: Kraken je verovatno već u Srbiji

Nakon novogodišnjih praznika povećan je broj inficiranih kao što se i očekivalo, kažu stručnjaci. Problem sa Krakenom, novom varijantom omikron soja, je što se procenat obolelih brzo širi. Studija u Izraelu upravo potvrdila da buster vakcina smanjuje smrtnost za 86 odsto

U Srbiji je u protekla 24 časa registrovano još 539 slučajeva korona virusa među 5300 testiranih osoba, a preminulo je sedam pacijenata.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu rekao je za RTS  da je poslednjih dana došlo do umerenog pogoršanja epidemiološke situacije. Dok je u decembru bilo 400, 500 ili 600 inficiranih kovid pacijenata, posle Nove godine ih se povećalo pa su nekad dolazili čak i do 1.500.

Doktor Bekić je ocenio da će tokom januara rasti broj zaraženih od kovida i da je ovaj sadašnji skok broja obolelih posledica proslave Nove godine.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenjuje da je posle praznika porast novozaražernih očekivan, ali dodaje i da so u radikalno različitoj situaciji od pre tri godine.

"Tada je postojala virginalna populacija, svi su bili osetljivi, a i sam virus, originalni soj, bio je opasniji. Kasnije varijante koje su došle se lakše prenose, ali obično izazivaju blažu kliničku sliku“, rekao je Radovanović za NovaS.

U Evropi je sada aktuelan Kraken, nova varijanta omikron soja.

"Verovatno da je već i u Srbiji. Kod nas ima oko 50 sojeva, ali je učestalost Krakena još uvek niska“, rekao je Radovanović.

"Problem sa krakenom je što se procenat obolelih brzo duplira, za osam dana se udvostruči. Ja ne radim te predikcije, ali stručnjaci koji se time bave procenjuju da u Srbiji može da bude dominantan u februaru“, kaže Radovanović i dodaje da novi soj ne izaziva težu kliničku sliku čak ni kod onih koji su najosetljiviji.

Naglašava, međutim, da su u riziku od zaraze oni koji nisu preležali kovid u poslednjih šest meseci ili se nisu vakcinisali.

Imunizacija u Srbiji je vidno usporena , oko dva posto stanovništva dobilo je četvrtu i petu dozu vakcine iako ih je država obezbedila.

Prema analizi o buster vakcni protiv Krakena koju je upravo objavio Izrael, a na osnovu studije istraživača iz zdravstvene ustanove Klalit Univerziteta Ben-Gurioi koledža Sapir, primena buster vakcine dovela je do smanjenja broja hospitalizacija za 81 odsto među ljudima starijim od 65 godina.

Takođe, studija je pokazala pad smrtnosti od korone za 86 odsto u populaciji starijoj od 65 godina, a koja je primila buster vakcinu, u odnosu na one koji je nisu primili.

Studija je sprovedena od kraja septembra do sredine decembra prošle godine na uzorku od 622.701 osobe starije od 65 godina.

S.Ć./Nova S/RTS/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu